Земеделските производители в Новачене отново излязоха на протест срещу проекта за модернизация на път I-1/Е79/ Мездра – Ботевград, в който не се предвижда достъп на техника до обработваемите земи в района на селото. До момента, от страна на Агенция „Пътна инфраструктура“, не са предприети конкретни действия за решаване на проблема. Това казаха протестиращи пред наш репортер. 


„Не искаме думи, а промени в чертежите, които да ни гарантират, че ще продължим да обработваме земите си“, заяви Иван Димитров, председател на земеделската кооперация в Новачене. Неговите думи бяха подкрепени с възгласи от собствениците на земеделските имоти: „Този човек положи толкова труд да възроди земите ни. Искаме да продължим да ги обработваме, те ни хранят.“.


„Високоскоростният път, който ще бъде изграден, ще минава през обработваеми площи на Скравена и Новачене, което нас ще ни затрудни. Голяма част от хората в селата си осигуряват доходи, занимавайки се с животновъдство и земеделие. Разчитат на тази земя. Какво ще стане, ако те и ние, техните наследници, бъдем лишени от нея?!“, каза пред наш репортер 29-годишният Емил Благоев. Той живее в София, но беше дошъл днес да подкрепи протеста. Младият мъж обясни, че е заинтересован, защото родителите му притежават земеделска земя в землището на Новачене. Според него, “прекрояване“ на идейния проект на трасето, без да бъде сведено до знанието на заинтересованите граждани, е довело до това положение  - стопаните да нямат достъп до земите си след модерницазията на пътя.   


Демонстрантите не останаха на отсечката при Новачене, а предприеха протестно автошествие до Ботевград. Почти от всяка кола в колоната се вееше българското знаме.


През цялото време екипи на полицията съпровождаха протестиращите.