Ще има фенове на родните стадиони! Министър-председателят на България Борисов разпореди да отворят стадионите за публика при спазване на необходимите противоепидемични мерки срещу COVID-19.

В последните дни различни фенски организации излязоха с призив към премиера и съответните контролни органи да разрешат наличието на публика на трибуните.

Ето комюникето, което от Министерството на спорта разпространиха до медиите:


"По разпореждане на премиера Боико Борисов министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването доц. Костадин Ангелов проведоха консултация, на която беше взето решение да се разреши достъпът на публика до спортни мероприятия, провеждащи се на открито. Очаква се до часове да бъде издадена Заповед от Министерство на здравеопазването. Разрешава се съоръженията да бъдат запълнени до 50% от капацитета им. Максималният допустим брои на зрители в сектор е 1000 души, които трябва да бъдат настанени през седалка. По този начин ще бъде позволено присъствието на привърженици на трибуните още за старта на футболното първенство в Първа лига. Мачовете от новия сезон започват този петък (07.08)."

Малко по-късно потвърждение дойде и от Министерство на здравеопазването:

Провеждането на спортни състезания на открито се разрешава при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите.


Задължително остава и спазването на въведените общи противоепидемични мерки в страната.


Това се посочва в Заповед № РД-01-452/04.08.2020 г. на здравния министър, издадена днес.