Забавни рисунки придадоха по-свеж вид на детската площадка пред блок 44 в новата част на ЖК „Васил Левски“ /Изток-а/. Те са дело на Савина Мантовска, която по майчина линия е от Ботевград. Тя е завършила специалност „Графика“ в Националната художествена академия. Работи и живее в София. 


„Никога не съм обичала големия град. Затова често си идвам в Ботевград,  има къде да отседна, имам и приятели. Прави ми впечатление, че хората тук са инициативни. Това ми харесва. Реших и аз да допринеса с нещо и да бъда полезна“, сподели с наш репортер Савина Мантовска. По идея на нейната приятелка Лили Димитрова, която е общински съветник, тя покрива с рисунки стената около детската площадка, за да й придаде повече цвят и разнообразие, които да радват малчуганите, играещи там. Материалите са закупени със средства на Общината. 


Преди известно време Савина Мантовска изрисува стена в един от коридорите на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Ботевград. Разбира се, начинанието бе осъществено с разрешението на директора на учебното заведение. Идеята е децата да се срещат при нарисуваното дърво и да си разменят книги, които са прочели.


През миналата година младата художничка взе участие и в спортния празник „Живей активно“. Под нейните напътствия и съвети малките участници рисуваха в Градския парк.  


В момента Савина Мантовска е част от екипа на голяма рекламна агенция в София. Преди това е работила във фирма за ретуш на снимки. Автор е на илюстрациите към четири книги – за деца и възрастни. Две от тях са напълно завършени, а по другите две все още работи. Участва и в редица международни конкурси за графика. Въпреки многобройните си професионални ангажименти, Савина с готовност се включва в различни местни обществени инициативи.