За разлика от другите предмети, гражданското образование обединява в себе си знания от различни науки: право, социология, политически науки, история, икономика, философия и др.


Авторите на учебника на "Просвета" по този предмет съзнателно са си поставили за цел уроците да повдигат актуални и остри за България, Европа и света въпроси, да са близки до всекидневния опит на съвременните български младежи и да са написани на разбираем за тях език.


Сред темите, разглеждани в учебника, са проблемът с фалшивите новини и как да те да бъдат разпознавани, гражданските протести, както и ученическите протести за климата.


„В известен смисъл предметът гражданско образование обобщава знанията, усвоени от учениците в предходни години по редица предмети – човек и общество, история и цивилизации, философия, предприемачество и пр. Въпросът дали тези знания отговарят на съвременната българска реалност няма съвсем еднозначен отговор – вероятно донякъде да и донякъде не. Едва ли сме чак съвършени. Като автори на учебника по гражданско образование обаче ние съзнателно сме си поставяли за цел нашите уроци да се отнасят към съвременни български реалии, да повдигат актуални и остри за България, Европа и света въпроси, да са близки до всекидневния опит на съвременните български младежи и да са написани на разбираем за тях език. Ще разберем доколко сме успели едва след като имаме първите отзиви от използването на учебника в реален образователен процес“, казва в интервю проф. д-р Христо П. Тодоров - един от авторите на учебника по гражданско образование за 11. клас на „Просвета“. Цялото интервю с него може да прочете ТУК.


Учебникът, както и коментарите на оценителите от МОН за него, може да видите ТУК.



Ако имате въпроси, може да се свържете с издателство „Просвета“ ТУК.