Майстори занаятчии ще гостуват в село Боженица от 28-ми до 30-ти август в рамките на превърналия се в традиция – „Пленер на занаятите“. Работилницата на открито ще бъде разположена на стадиона, край реката. Заниманията ще стартират в 11:00 часа в петък и ще са отворени за свободен достъп целодневно до 15:00 часа в неделния следобед. 


В рамките на събитието ще бъдат демонстрирани редица интересни дейности, включващи: художествена изработка на дърво, тъкане на художествено пано от природни материали, демонстриране на Чипровска шарка на вертикален стан, изработка на художествена керамика и други. 


Най-малките гости ще могат да се докоснат до истинско грънчарско колело и да изработят красиви глинени съдове с помощта на майстора керамик Ивайло Господинов. 


Румяна Йорданова – майстор на текстилни кукли, ще демонстрира плъстене на вълна, чрез техниките иглонабиване и мокро плъстене. 


Част от тридневната програма ще бъдат и две вечерни кинопрожекции под открито небе, както и детско театрално представление „Патиланци“.


Организаторите – Община Ботевград, Димитър Христов и Екатерина Костадинова – са подготвили още интересни дейности, които ще обогатят знанията и уменията, в сферата на изкуството, на всички посетители. Пълната програма на Пленера може да видите тук: 


РАБОТИЛНИЦА НА ОТКРИТО ЗА ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ИЗКУСТВО


28.08 – 30.08.2020 г. 


с. Боженица (на стадиона)


1. Дървени скулптури от пънове – Димитър Христов, майстор-дърворезба и    художествена обработка на дърво  – Александър Василев, майстор-дърворезба и художествена обработка на дърво


2. Тъкане на художествено пано от природни материали и демонстриране на чипровска шарка на вертикален стан  - Велика Стоева, майстор - килимар от гр. Чипровци


3. Художествена керамика и точене на грънчарско колело 


/демонстрация и работа с деца/ – Ивайло Господинов, майстор-керамик


4. Дървена инсталация „Коне“ 


Росена Екимова, архитект и скулптор


5. Плъстене на вълна


/демонстрация и работа с деца/ – Румяна Йорданова, майстор на текстилни кукли


6. Изработка на художествена керамика под формата на малки пластики – Екатерина Костадинова, майстор-художествена керамика и стъкло


Антоанета Господинова, художествена керамика


7. Кинопрожекции в две вечери и детско театрално представление „Патиланци“  – Владимир Ангелов, художествен ръководител*


* Началният час на кинопрожекциите е 20:00 ч. 


* Посещението на Пленера на занаятите е безплатно