Днес бе даден стартът на „Пленер на занаятите“ в Боженица. Третото издание на творческата работилница на открито се провежда на селския стадион и ще продължи три дни – 28, 29 и 30 август. Заниманията са отворени за свободен достъп на граждани целодневно до 15:00 часа в неделния следобед. Всички творби, които майсторите ще направят по време на пленера, ще останат като експонати в парка на занаятите, който се намира до стадиона.


Организатори на събитието са Община Ботевград, Димитър Христов - майстор-дърворезба, и Екатерина Костадинова - майстор-художествена керамика и стъкло.


В рамките на пленера ще бъдат демонстрирани редица интересни народни занаяти - дърворезба, тъкане на художествено пано от природни материали, демонстриране на Чипровска шарка на вертикален стан, изработка на художествена керамика и много други. 


Най-малките гости ще могат да се докоснат до истинско грънчарско колело и да изработят красиви глинени съдове с помощта на майстора-керамик Ивайло Господинов. 


Румяна Йорданова – майстор на текстилни кукли, ще демонстрира плъстене на вълна чрез техниките иглонабиване и мокро плъстене. 


Част от тридневната програма ще бъдат и две вечерни кинопрожекции под открито небе, както и детско театрално представление „Патиланци“.


РАБОТИЛНИЦА НА ОТКРИТО ЗА ХУДОЖЕСТВЕНИ ЗАНАЯТИ И ИЗКУСТВО


28.08 – 30.08.2020 г. 


с. Боженица (на стадиона)


1. Дървени скулптури от пънове – Димитър Христов, майстор-дърворезба и художествена обработка на дърво  – Александър Василев, майстор-дърворезба и художествена обработка на дърво


2. Тъкане на художествено пано от природни материали и демонстриране на чипровска шарка на вертикален стан  - Велика Стоева, майстор - килимар от гр. Чипровци


3. Художествена керамика и точене на грънчарско колело 


/демонстрация и работа с деца/ – Ивайло Господинов, майстор-керамик


4. Дървена инсталация „Коне“ 


Росена Екимова, архитект и скулптор


5. Плъстене на вълна


/демонстрация и работа с деца/ – Румяна Йорданова, майстор на текстилни кукли


6. Изработка на художествена керамика под формата на малки пластики – Екатерина Костадинова, майстор-художествена керамика и стъкло


Антоанета Господинова, художествена керамика


7. Кинопрожекции в две вечери и детско театрално представление „Патиланци“  – Владимир Ангелов, художествен ръководител*


* Началният час на кинопрожекциите е 20:00 ч. 


* Посещението на Пленера на занаятите е безплатно