Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира кампания „Дни на безопасност на пътя“ в периода 16–22 септември 2020 г., когато по традиция е и Европейската седмица на мобилността. 


Кампанията, организирана за пета поредна година, цели да намали до 0 поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия, който за европейския континент е 70 човешки живота на ден. 


Официален старт на кампанията е даден на 1 юли 2020 г. от президента на ROADPOL г-н Фолкер Орбен. 


Мотото през 2020 г. е „Stay alive and save lives” – „Остани жив! Пази живота“.  България ежегодно се включва активно в кампанията, като през настоящата година, 16-ти септември е обявен за „Ден без загинали на пътя“. 


От 2016 до 2019 г. проектът се реализираше от Европейската мрежа на службите на пътна полиция  TISPOL и беше познат под наименованието EDWARD (European Day Without A Road Death) – Европейски ден без загинали на пътя. По реализацията на операция EDWARD през годините от 2016 до 2019 г. от TISPOL, по настоящем – ROADPOL, се отчита голям успех. 


Община Ботевград припомня, че в рамките на Европейска седмица на мобилността, на 22-ри септември от 10:30 до 12:30 часа бул. „България“, в участъка от пл. „Саранск“ до кръстовището с ул. „Стамен Панчев“, ще бъде затворен за движение на моторни превозни средства.