Шампионът на Беларус Цмоки Минск влезе в групите на редовния сезон на баскетболната шампионска лига. Тази вечер в Арена Ботевград воденият от треньора Ростислав Вергун победи литовския Нептунас с 69-59 (12-15, 26-21, 14-13, 17-10).


И придоби правото на участие в груповата фаза на Шампионската лига от четвъртия си опит, надделявайки над Нептунас Клапейда, който бе неизменен участник във всички издания на втория по сила администриран от ФИБА клубен турнир. Той спечели три части с изключение на първата и заслужено стана победител в група D. На полуфинала Цмоки Минск отстрани Балкан, като във вторник го победи със 73-65.


 Литовският тим, който има участие в по-висок ранг баскетболни клубни турнири, не успа за първи път да продължи участието си в Шампионската лига. Една от причините може би бе подмладяването на състава, както и отсъствието на двама контузени титулярни баскетболисти.


Най-резултатен във финала бе безспорно най-добрият баскетболист на Цмоки Минск Максим Салаш, който преди двайсетина дни бе определен за MVP в шампионата на Беларус при спечелването на  12-тата титла. Със 17 точки е американецът Крис Клайбърн, с 11 точки и 7 борби е доста опитният Владимир Веремеенко.


От Нептунас впечатли с дабъл-дабъл 25-годишният център Норбертас Гига с 10 точки и 10 борби.


Утре от 20.00 ч. в Ботевград ще бъде определена и втората квота от квалификационния турнир в Ботевград. В спор за нея ще излязат португалският Спортинг и Игокеа от Босна и Херцеговина.


Първата квота за редовния сезон от турнира в Никозия спечелиха домакините от Керавнос, които победиха Донар Грьонинген с 60-57 (21-18, 11-16, 17-17, 11-6)