Във втория полуфинал от група D от квалификациите на баскетболната шампионска лига, игран тази вечер в Арена Ботевград, шампионът на Беларус Цмоки Минск победи Балкан със 73-65 (17-9, 13-19, 23-13, 20-24). Това поражение означава, че зелените няма да могат да попаднат в груповата фаза. Това се случва за втори път, след като преди един сезон бяха отстранени в два мача от шведския Сьодертале Кингс след две разменени победи. И ще продължат във втория по сила турнир, администриран от ФИБА . за купата на ФИБА Европа.


Така в четвъртък на финала в групата ще се срещнат Цмоки Минск и литовският Нептунас Клайпеда и победителят ще стане участник в групите на редовния сезон на шампионската лига.


В тази среща Балкан не получи кой знае какви шансове за успех от своя съперник. Цмоки спечели първата четвъртина със 17-9, след подобрена игра във втората част зеленобелите стигнаха до равенство, но части от секундата преди края допуснаха кош и на полувремето изоставаха с 2 точки 28-30.


В третата четвъртина отборът на Цмоки натрупа двуцифрена преднина, която стигна до 14 точки, а след половин час игра водеше с 53-41.  В средата на последната част обаче балканци направиха силна серия и сведоха пасива си само до 1 точка, връщайки надеждите за обрат. След това обаче на два пъти попуснаха шанса да поведат. А Цмоки от своя страна направи голяма серия, преднината му отново стана двуцифрена и изходът на мача бе ясен.


Статистиката от мача също дава предимство на победителите. При сравнително равенство в стрелбата - 40.6% на Балкан спрямо 39.46% на Цмоки, при тройките гостуващият тим има 6 от 17 (35.3%), а Балкан 6 вкарани от 27 опита (22.2%).  Цмоки Минск спечели 12 борби повече - 47-35, като особено изразено бе превъзходството при овладените топки в нападение - 19, спрямо 10 на домакините.  Балкан имаше  предимствосамо  в направените асистенции - 21 на 16.


Тауан Ейджи бе най-резултатен за Балкан с 19 точки и стрелба 7 от 11, взе 7 борби. С 11 точки и 7 асистенции е Станимир Маринов. Давонтей Джордан вкара 10 точки, капитанът Митко Дмиитров е с 9 точки и 6 овладени топки, с по 7 точки са Марко Рамляк и Кори Мениголт, с 2 е Николай Грозев, Крис Минков остана без точка. В игра не влязоха Денислав Вутев и Здравко Христов, в групата за срещата не бе Божидар Аврамов.


Топреализатор за Цмоки Минск стана Крис Клайбърн с 19 точки, другият американец Роб Лоури отбеляза 15.  С дабъл-дабъл от 14 точки и 10 овладени топки е Максим Салаш, който само преди две седмици бе обявен на MVP на финалната четворка на шампионата на Беларус при спечелването на 12-та титла от Цмоки. С дабъл-дабъл е и 35-годишният Владимир Веремеенко - той завърши с 10 точки и 11 борби, въпреки че в началото на втората част увисна с 3 нарушения.


В другия квалификационен турнир в Никозия домакините от Керавнос успяха да измъкнат победата срещу гръцкия Ираклис с 96-94 след продължение. И в четвъртък ще играят за квота с Донар Грьонинген от Нидерландия.


А утре в Арена Ботевград започва надпреварата в група С. От 16.30 ч. ще се срещнат Фрибург Олимпик от Швейцария и португалският Спортинг. А от 20.30 часа във втория полуфинал ще играят Игокеа от Босна и Херцеговина и румънският Клуж-Напока.


 


Снимки: Basketball Champions League