Годината е 1989. Детският хор с диригент Бонка Големанова оглася знаменитата концертна зала „Чайковски“ в Москва. Дикторът - учителката Ценка Пеева, представя ботевградските таланти и песента, която следва в техния репертоар  – „Ради на Радка думаше“. На рояла е Веселин Умников.


Феноменалното изпълнение на детския хор буквално взривява публиката. Точно този забележителен момент бе припомнен от радетели на музиката в навечерието на Световния ден на музиката, който се отбелязва на днешната дата – 1 октомври.


Концертът на детския хор от далечната 1989 година в зала "Чайковски" - Москва, бе качен в YouTube. Това паметно събитие развълнува любителите на хоровото изкуство и предизвика хубави спомени у възпитаници на Бонка Големанова, които те споделиха в профилите си във фейсбук, разказвайки пламенно за тези моменти и за своята диригентка, оставила светла диря в сърцата им със своя висок професионализъм, с уникалния си подход към децата, с човечността и обаянието си. 


Ето какво написаха някои от гласовитите бивши хористки, имали удоволствието и честта да пеят под диригентската палка на Бонка Големанова: 


Диана Христова: Детски хор - Ботевград. Как хубаво сме пели! След толкова много години си изпях втория глас на тази песен, почти без да се запъна, виждайки ръцете на нашата диригентка. Вярвам, че тази вечер много от нас са пели пред компютрите...и са плакали. Благодаря!


Щастлива съм, че съм имала в живота си Бонка Големанова!


Марина Иванова: Разплаках се! Липсват ми тези години, сцената, леля Бони... всички ние, а тези песни са толкова дълбоко в мен! Преобръщат ме след толкова години! “Ради на Радка думаше” беше трудна и тъжна песен за мен, сега ме изпълва със сладки спомени! Винаги съм плакала на тази песен, беше ми трудно да я изпея на моменти.


Няма и няма и да има човек като Бонка Големанова! Тя бе фея, изящна, красива, завладяваща, беше искрящ пример за подражание, изключителен професионалист като диригент и педагог, омайваща! ТЯ бе човек с изключителна дарба, докосваща човечност!


И съм убедена, че дори и в тези коренно различни времена и нрави, ТЯ щеше да успее да създаде такава войска от гласчета, и не само това. ТЯ умееше да ни омагьосва в това изкуство! Тя знаеше как с вълшебен глас, поведение, финес и усет да завладее едно детско сърчице и да го подтикне да запее! Тя, ако не и бяха вгорчили живота в последните години, все още щеше да бъде сред нас! Чистите хора се поболяват от греховете на злодеите! Та те дори и отнеха хора! А на нас предложиха друг диригент! Това за нея беше непоносима болка. И за нас. Това беше престъпление към нея и към нас, заради нечии болни и коварни амбиции… Поболя се и си тръгна да пее с ангелите…


Ваня Стоянова: Снощи изслушах концерта на един дъх, а някои песни дори по няколко пъти. Плаках на всяка една. Дори и сега ми е трудно да пиша. Ако само можех да върна времето назад...


Ние бяхме истински късметлии, че имахме нея за вдъхновение и благодарение на нея направихме първите си стъпки в опознаването на света и различни култури, като едновременно с това завладявахме техните сцени и получавахме признанието на чуждата публика. Но вместо това да бъде повод за гордост на нашите управници, то сякаш послужи за трамплин в постигането на нечисти цели....Изглежда малцина са били запознати с огромната болка, която е носила тогава. Бяхме свидетели на последствията от нея. Хубаво би било гражданското ни общество да научи истината по подходящ начин.


В искрените им думи се усеща и болка от неизличимия спомен за проявената несправедливост, заради която Бонка Големанова напуска детския хор. Тя предприема тази мъчителна за нея и нейните възпитаници стъпка след порой от упреци, от страна на властимащи по това време, срещу изявите на детския хор в чуждестранни катедрали, изпълнението на „Аве Мария“ в центъра на Ботевград и т.н. 


Международният ден на музиката е подходящ повод да припомним песента „Ради на Радка думаше“ в изпълнение на детския хор, ръководен от Бонка Големанова - личност с доказан огромен принос за развитието на културата в нашия град. През 2001 година тя е отличена посмъртно със званието "Заслужил гражданин на Ботевград".