Италианците пристигнаха в България със самочувствието на световни шампиони и №2 в световната ранглиста. Те са първи в нашата квалификационна група, всички играят в големи отбори.

Повечето факти са на тяхна страна. Има обаче поне едно нещо, в което ни отстъпват. "Адзурите" нямат играч с цената на Димитър Бербатов, пише 7 дни спорт.

Преди малко повече от месец нападателят подписа с Манчестър Юнайтед. Европейският клубен шампион плати на Тотнъм 38 млн. евро. Сумата е голяма не само за България.

В момент на световна финансова криза, която придобива все по-големи мащаби, тези пари са внушителни. Затова и капитанът на България ще бъде най-скъпият играч, който ще излезе довечера на стадион "Васил Левски". Близо до него е Даниеле де Роси. Халфът на Рома е оценен най-високо сред италианците - 35 млн. евро.

Точно нападението е линията, в която бием италианците по пари. Бербатов и Мартин Петров, които ще водят нашата атака, струват точно 50 милиона. Малко под тях, но все пак под тях, са тримата нападатели на Италия - Лука Тони от Байерн (28,5 млн.), Антонио ди Натале (15 млн.) и Симоне Пепе (4 млн). Последните двама оформиха страхотен тандем в Удинезе, Ди Натале пък вече измъкна Италия с два гола при победата 2:1 над Кипър на старта на квалификациите.

За разлика от нападението, във всички останали линии "адзурите" ни мачкат брутално. Скромната защита на Пламен Марков струва общо 2 250 000 млн. евро. Италианската е цели 19,7 пъти по-скъпа. Джанлука Дзамброта, капитанът Фабио Канаваро, Алесандро Гамберини и Андреа Досена са оценени на 44,5 млн. Логично е да е така.

Нашите са в не много престижни отбори, а те в Милан, Реал М, Фиорентина и Ливърпул.

Подобно е положението и в средата на терена. Очаква се треньорът Марчело Липи да пусне трима халфове, но те са 7,35 пъти по-скъпи от нашите четирима.

Цялата халфова линия на Италия струва 68 млн. евро, което е малко повече от титулярния състав на България за днешната среща. Добре че са Бербатов и Мартин Петров, за да набъбне сумата на нашите до 63,5 млн. За сравнение - 11-те, които вероятно ще излязат за световните шампиони довечера, са оценени на 170,5 млн.