На 12 октомври се отбелязва Денят на българската община. Общо 134 служители на общинската администрация в Ботевград, кметствата и кметските наместничества на територията на общината празнуват на днешния ден.  


По повод празника, секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова поздрави служителите от името на общинското ръководство и отправи благопожелания към тях. Тя поздрави и техните предшественици, които, въпреки трудните времена, са давали своя принос за развитието на общината.


Стефка Граматикова припомни, че празникът на българската общината води своето начало от далечната 1882 година, когато на 12 октомври в Държавен вестник е публикуван Законът за градското управление и за общините, с който се регламентира устройството и дейността на местните власти в рамките на държавната власт в Княжество България.  


В тогавашното Орхание, но четири години по-рано, през 1878 година /на 16 януари/, е открита сградата на първото гражданско управление и е създаден Градски съвет. Първи председател на този Съвет е Стоян Брънчев. На него се пада нелеката задача да възстанови разрушения околийски център по време на Руско-турската освободителна война. Така че в Ботевград общинска власт има от 142 години, припомни още секретарят на Община Ботевград. 


Стефка Граматикова съобщи, че в днешния празничен за общината ден на посещение в нашия град е посланика на Босна и Херцеговина Здравко Бегович.