Управителният съвет на БФБаскетбол прие специален КОВИД -19 Протокол за НБЛ.

Протоколът е създаден с цел да се минимализира риска за здравето на състезателите и щаба по време на подготовката, пътуванията провеждането на срещите на отборите от НБЛ във връзка с пандемията КОВИД -19, както и да се избегне те да бъдат близко контактно лице на член на отбора, който даде позитивен резултат от PCR тест за Ковид -19.

Документът дефинира медицинската и оперативната рамка, която всички членове на отбори от НБЛ трябва да следват по време на тренировъчния и състезателен процес с оглед предпазването им от заразяване с КОВИД-19 и е в допълнение на всички противоепидемични мерки, предписани от министрите на здравеопазването и на младежта и спорта, които трябва да се спазват стриктно.

Според Протокола всички участници в подготовката и състезанията на НБЛ, трябва да спазват строга социална дистанция като ограничат максимално контактите си с външни на отбора лица. Клубовете от Национална Баскетболна Лига (НБЛ) са длъжни да извършват PCR тест на мъжкия си отбор (състезатели и щаб) за наличие на COVID-19 ежемесечно до трето число на текущия месец до отмяната на обявената в страната извънредна епидемична обстановка.