Бившият зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков остава постоянно в ареста, реши окончателно апелативният спецсъд. Миналата седмица първата инстанция реши, че може да освободи Живков срещу парична гаранция от 15 000 лв., но магистратите от апелативния съд са преценили, че той трябва да остане в ареста. Решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

Бившият зам.-министър на околната среда и водите е обвинен заедно с братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и бизнесмените Николай Миховски и Айгюн Еминов, че е част от организирана престъпна група.


От държавното обвинение твърдят, че в основата на схемата стои задължението на всяко дружество, което генерира опасен отпадък, до една година или да го изнесе, или да го предаде на друго за преработка. За да го изнесе, трябва да получи нотификация от регионална инспекция по околната среда и водите.

Според описаната от прокуратурата схема зам.-министър Живков е отказвал издаването на такива нотификации и по този начин е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени, контролирани от него дружества, които имат разрешение за последваща преработка на територията на България. В други случаи отказвал нотификации, необходими на компаниите, създали опасни отпадъци, за да ги изнесат от страната.