Компанията Aptera Motors започна набирането на предплата от 500 долара за поръчки за своя супер-екзотичен, триколесен, двуместен автомобил, демонстриращ върхова икономичност и екстравагантност на три колела при цена от 27 до 29 хиляди долара.

Всъщност седалките са три - отпред за двама възрастни, отзад една детска, а багажникът побера два сака за голф с пръчките, предаде auto-press.net.

Машината има изключително ниска за габаритите си маса, много аеродинамичен вид и хибридно силово задвижване, което по проект би трябвало да осигури на Aptera разход на гориво от порядъка на 0,71 литра на 100 километра.

Построеният от компанията работен прототип не успя да покаже чак толкова нисък разход, но и това което е измерено впечатлява - литър гориво на 100 км път при средна скорост на движение от 88,5 км/час. При това колата не е мудна - ускоряването от 0 до 100 км/ч прави за около 11 секунди, независимо че е изполвана вариаторна предавка.

За разлика от предварителните проекти инженерите на фирмата са подготвили реално два варианта на задвижване - с дизелово-електрически агрегат /едноцилиндров дизел 12 к.с. и 24 к.с. правотоков двигател/ и само с електрически, като и двата могат да се зареждат от битовата елмрежа. Електровариантът може да измине с едно зареждане пробег от 193 км.

Колата е оборудвана с предпазни въздушни възглавници, спътникова навигация, DVD-плеър и спътниково радио, камера за паркиране на заден ход, климатик със захранване от слънчева батерия на покрива.