В България се нарушава правото на образование на децата с увреждания и срещу тях се извършва дискриминация. Това е записано с решението на Европейския комитет по социални права по колективна жалба, подадена от Българския Хелзингски комитет и Център за застъпничество за лица с ментални увреждания.

В решението е посочено още че е българското правителство не у успяло да осигури обучение на 3000 деца, живеещи в домове в цяла България. Общообразователните училища не са достъпни за тези лица, а подготовката на учители и учебните планове не могат да посрещнат техните специфични образователни способности.

Според европейския комитет по социални права само 6,2 процента от децата в домовете получават обучение, като от тях едва 2 % се обучават в общообразователни училища.

Според председателя на БХК Красимир Кънев, у нас има няколко отлични примера от направителствени организации, които осигуряват приобщаването на децата с увреждания към общността, както и специализирана помощ за тези деца в обикновените училища.

"Положението на децата с умствени увреждания в повечето домове е нетърпимо. Нашите и други неправителствени организации чакат с нетърпение да окажат помощ на правителството при създаване на условия за спазване на правото на образование по отношение на всички деца", добави Кънев.

В препоръките си към българското правителство, комитетът по социални права посочва, че трябва да се измени Законът за народната просвета, като в него се посочи изрично, че приобщаващото образование е неизменна част от правото на образование.

Според комитета, трябва да се приеме план за цялостно премахване на практиката на сеграгация в училищата. Също така трябва да се подготвят специални групи от учители, които да работят с деца с ментални увреждания. МОН разпределя адекватни финансови средства за осигуряване правото на образование на децата с увреждания.