Целта е мерките да останат до Коледа


Затваряне на училища, търговски обекти, забрана на екскурзиите и тържествата са част от сериозните мерки, които здравният министър Костадин Ангелов предлага на правителството.


Предложената начална дата за рестрикциите е 27 ноември – този петък.


Ако бъдат приети, те ще включват затваряне на всички нехранителнимагазини, включително тези в моловете. Ще работят само аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи, доставчици на платежни услуги. Затварят и всички кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, барове, игрални зали и дискотеки. Ще се изпълняват само поръчки за вкъщи.


Забраняват се частните тържества, вътрешните и външните екскурзии, но няма да има ограничения на обществения транспорт. Здравният министър подчерта, че КПП-та няма да се появяват на изходите на българските градове. По думите му мярката се е доказала като неефективна при дифузно разпространение. „Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим“, подчерта Ангелов.


Целта е мерките да останат до празниците и да последва облекчаване за Коледа. Здравният министър обясни, че първите резултати могат да дойдат в рамките на 8 дни, но категорично ще може да се види ефектът след 21.


„Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, заяви още Ангелов.