Босна и Херцеговина нанесе тежка загуба на мъжкия национален отбор в „балона“ в Сараево, където се играят мачовете от ноемврийския прозорец на квалификациите за Евробаскет 2022. Домакините спечелиха с 88-49 (22-11, 23-10, 22-18, 21-10).

Двубоят в Сараево започна с минута мълчание в памет на починалия по-рано тази седмица бивш треньор на Лъсков, Академик (Варна), Балкан и националния отбор Симеон Варчев.

Босненците започнаха мача ударно, като още в първата част дръпнаха с двуцифрена разлика. До почивката избраниците на Росен Барчовски така и не успяха да намерят отговор на агресивната игра на съперника си и разликата набъбна до над 20 точки. Момчетата ни нямаха и късмет в стрелбата, като за 10 минути нямаха точен изстрел от линията за 3 точки, а до почивката бяха вкарали само веднъж от 13 опита. Не спореше и стрелбата за 2 точки – 7 от 21 опита, или малко над 33% успеваемост. В същото време само до почивката домакините имаха цели 30 борби, срещу едва 15 за българските играчи.


До края на мача това не се промени значително и те завършиха с 19% успеваемост от далечна дитанция и 36% за две точки. Босненците надбориха българския тим с 52 срещу 31 овладени топки.

Ситуацията на терена не се промени много и след почивката. Макар българите да поизравниха играта, домакините запазиха преимуществото си на терена и спокойно доиграха мача.

Българите записаха само 7 асистенции в мача.

Дий Бост завърши с 13 точки. По 7 вкараха Чавдар Костов и Александър Янев. Крис Минков игра 10.18 мин и завърши с 2 точки. Дебют за националния мъжки тим направиха Андрей Иванов и Кръстан Кръстанов.

"Играха много агресивно и това бе основният ни проблем. Не успяхме да намерим отговор. Взеха много борби в нападение, а ние изпуснахме някои лесни стрелби. Но като цяло, основната разлика беше в агресията", коментира след мача Васил Бачев, който завърши с 5 точки.

Това е второ поражение за тима ни в тези квалификации, като нашите имат и една победа – над Латвия в Ботевград. За босненците победата е втора и с нея те изпревариха българите на втората позиция във временното класиране. В другия мач  от групата по-рано днес Латвия нанесе първо поражение на Гърция със 77:66. Успехът бе първи за тима от балтийската държава.

В неделя, в 19 ч. България излиза в много важен мач срещу Гърция. Двубоят, на който нашите трябваше да са домакини в Ботевград, ще бъде излъчен отново от БНТ3.