Отменят Кукерския фестивал в Перник и засега няма да облекчават мерките. Премиерът изненадващо се появи на брифинга и пак влезе в задочен диалог с президента


"Към настоящия момент отчитаме изключително положителни данни, като резултат от въведените противоепидемични мерки. В момента броят на излекуваните е два пъти по-голям от броя на заразените" - това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг за разпространението на коронавируса.


За първи път три области спадат под границата от 120 на 100 000 заразени - Кърджали, Разград и Габрово. Така те са и областите с най-малко заразени в момента, отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Най-висока в момента е заболеваемостта в областите Враца, Русе и Варна.


Страната ни остава на 24-то място по заболеваемост, на 5-то на Балканския полуостров и на 3-то по смъртност в ЕС, уточни той.  


"Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година за учениците до 4 клас. Предстои в понеделник среща с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици - до 12 клас", обясни проф. Ангелов.


"От доставянето на ваксините в България са ваксинирани 7900 души. Организацията е много добра и към момента нямаме информация за странични явления от ваксината. Този месец чакаме още 35 хил. дози ваксина, а другия - 100 хил.", обяви пък председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов.


Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, допълни здравният министър. На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията. 


След вчерашното нарушение на мерките с мъжкото хоро на Богоявление, за което кметът на Калофер ще бъде глобен, днес беше обявено, че кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен. Кметът на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичаят да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.


По този повод, както и свиканите от президента консултации с медици за датата на изборите и критиката, че не вижда здравните власти да са готови, Ангелов заяви още, че не е време нито за правене на политика, нито за празници.


"Ситуацията в днешно време изисква малко по-различен тип действия. Заиграване с политиката, опирайки се на български обичаи и традиции, в момента е нелепо, защото всичко това погазва здравето на българите. Такава пандемия се случва веднъж на 100 години. Всеки решава с какво иска да остане в историята - дали със спасените човешки животи и мисъл за медиците, или с преследване на политическите си амбиции. Не е време за правене на политика, нито за празници. Най-важното е да преведем българския народ през тази криза и да запазим живота на българските граждани", каза министърът. 


Малко след обявяването на данните, на брифинга изненадващо се появи премиерът Бойко Борисов.


"За радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи", подчерта министър-председателят.


"Много нечистоплътно е да искаш медицинските лица да дадат прогноза за 28 март. То за времето не може да се даде прогноза... Няма медицински специалист в света, който да излезе и да каже - на 28 март пандемията ще е подминала или ще е в пик, такъв в света няма", коментира Борисов.