Ковид отделението получи 540 бутилки от половин литър изворна вода. Инициативата е на общинския съветник и координатор на ГЕРБ - Ботевград Дамян Маринов и представителството на изворна вода “Бачково“ за нашия район. Повод за нея стана разказ на ботевградчанин, публикуван в “Ботевградски вести плюс“, че жажда мъчила пациенти в ковид отделение на софийска болница, които нямало как да се снабдят с вода. 


“Такива оплаквания от пациенти на ковид отделението в МБАЛ Ботевград не са постъпвали. Въпреки това ние решихме, реализирайки тази инициатива, да изразим човешка съпричастност и да им пожелаем бързо възстановяване, а на персонала, който ги лекува и се грижи за тях - здраве и сили“, каза Дамян Маринов пред наш репортер.


Дарението от изворна вода прие д-р Вълковска, която работи в ковид отделението на МБАЛ Ботевград от началото на неговото създаване. 


Водата е жизненоважна за правилното функциониране на човешкия организъм. Тя е необходима за поддържането на телесната температура, физическата и умствена активност, запазването на добрия външен вид и здраве, възстановяването след оперативно лечение или вирусни заболявания и др. Водата зарежда с енергия и сили, повишава настроението и устойчивостта на организма.


Близо 75% от човешкото тяло е вода: за мозъка този процент е 73%, а за кръвта – 92%. Затова недостатъчната хидратация може да предизвика главоболие, променливо настроение, затруднено запомняне, болки в мускулите, умора и отпадналост.


Потребностите на организма от вода са индивидуални за различните хора, но за да сме здрави, енергични и в добра форма, специалистите съветват да приемаме поне 1.5 – 2 литра на ден.