Болничните заведения да разкрият по три легла в детските отделения за деца с коронавирусна инфекция – това предложение направи д-р Розалина Чобанова – директор на РЗИ – София област, по време на заседание на Областния оперативен щаб, който бе свикан от областния управител Иван Иванов във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. 


Повече от седмица Софийска област е в тъмночервената зона. Към 11 януари заболеваемостта в областта е над 800 на 100 000 души на 14 дневна база. На този фон има много карантинирани и заболели ученици и деца в детски градини. Наблюдава се и засилване на натиска върху болниците.


В рамките на срещата стана ясно, че болничните заведения полагат всички усилия да бъде увеличена ваксинацията. По думи на директора на РЗИ, по ваксинация Софийска област е на второ място в страната след столицата.


Областният щаб, в който влизат управители на болничните заведения в областта, директорът на ОДМВР, представители на РЗИ, ДАНС, Регионалното управление на образованието, реши да бъде засилен контролът по спазване на противоепидемичните мерки, да бъдат разкрити максимален брой легла за COVID-19 болни в лечебните заведения; при надвишаване на средна база от 1100 на 100 000 заболели да бъде преустановен плановият прием в болниците; общинските администрации да създадат възможност за преминаване на работа от разстояние, там където е възможно, без това да нарушава работния процес.