Здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви, че от 1 януари ще отворят кина, театри, музеи и галерии с капацитет до 30 процента заетост на места


Противоепидемичните мерки остават в сила до 31 януари 2021 г. с някои изключения. Това съобщи на пресконференция в Министерски съвет министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.


Той съобщи, че за последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907. Заетостта на болничните легла на национално ниво за неусложнени пациенти е 52 процента, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в следните области - Шумен - 76 на сто, Бургас - 70 процента, Търговище - 68, Варна - 67, Русе - 66, Ямбол и Сливен - 64, Пазарджик - 59, Ловеч - 57.


За последното денонощие излекуваните пациенти са 2575. Така общият брой е 90 510 от началото на епидемията.


"Ако ме питате дали сме доволни от тези данни, категоричният ми отговор е не. Като министър на здравеопазването аз не искам българските граждани да бъдат излекувани, а да бъдат здрави. И това е целта на мерките, които ще предложим заедно с колегите от Националния оперативен щаб", допълни проф. Ангелов. 


Нощните заведения, игралните зали и казината ще продължат да бъдат затворени до 31 януари. Ресторантите и спортните зали също. Детските градини, яслите и учениците от първи до 4 клас ще отворят след ваканцията от 4 януари 2021 г. 


Забраните за работа на моловете продължават с изключение на институциите, които работят в тях - банки и т.н. Продължава забраната за събития, конгреси и конференции до 31 януари. Също така от 1 януари ще отворят кина, театри, музеи и галерии с капацитет до 30 процента заетост на места. 


Началникът на щаба и ВМА проф. Венцислав Мутафчийски заяви, че има известен оптимизъм от данните след налагането на ограничителните мерки. 


"Оптимизмът е сериозен, обаче е недостатъчен по отношение на смъртността и заетите реанимационни легла. Затова предлагаме тези мерки на правителството и то след сериозен дебат. В тази насока искам да кажа едно нещо за Националния оперативен щаб - винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко починали до намирането на ваксина. Ваксините вече са на пазара и затова трябва да сме по-мотивирани да спрем тази агония в икономиката, в здравните заведения, училищата и в психаката на хората. Това е единственият начин", заяви той. 


Проф. Мутафчийски призова всички български граждани да се ваксинират срещу коронавирус.