Всички ние като екип плащаме много висока цена, заяви здравният министър, който изтъкна, че мерките са изключително либерални, но че няма данни за ваксиниран, който да е повторно заразен


"В последните дни забелязваме и отчитаме устойчива тенденция за увеличаване на случаите с позитивен тест за коронавируса. Паралелно, благодарение на мерките, които, държа да подчертая, са с най-нисък индекс на строгост, успяваме да запазим устойчиви места по заболеваемост. Мерките са изключително либерални, но постигаме резултати в сравнение с Европа", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.


В отговор на въпрос той каза, че "вероятно това, което се случва в Европа и България, е началото на третата вълна".


"Винаги съм предпазлив към категорични отговори, защото от самото начало коронавирусът опроверга голяма част от нашите отговори, голяма част от твърденията на много учени. Не очаквайте от нас да дадем отговори на въпроси, на които науката в света още не е дала такива. Ние говорим само истината, в нейния чист вид такава, каквато я дава науката и нищо повече. Когато имаме заболели 200 души на 100 000 за 14-дневен период, ние ще се съберем и ще вземем необходимите мерки. Дотогава не искам да казвам нещо категорично, за да не подвеждаме Българските граждани. Нека те да бъдат спокойни", подчерта Ангелов.


Той уточни, че сега дневната заболеваемост е 143 на 100 000 души, като средната възраст е 52 г. За последната седмица потвърдените случаи са 5708, 3659 са излекуваните. В лечебните заведения заетостта е 35% за неусложнени пациенти, за интензивни пациенти е 38 на сто. Прави впечатление по-високата заетост на леглата в областите Благоевград, Варна Габрово, Пазарджик, София област, Силистра, Хасково и Шумен.


57 учители са дали положителни проби за коронавирус, при общо направени 23 007 теста, съобщи още здравният министър. Сред непедагогическият персонал положителните проби са 17, при направени общо 6327 теста.


"Открих тъжна закономерност по отношение на мерките - когато ги затягаме, се говори, че пречим на икономиката, когато в резултат на намаляване, решим да ги разхлабим, се говори, че не ни е грижа за здравето на хората. Изключително неприятно ни е и искам да кажа, че всички ние, които стоим като екип пред вас, плащаме много висока цена, но единствено така можем да извоюваме победата над този вируса. Считам, че до момента сме били прави.


Не мога да подмина и с невнимание и това, което се случва на ниво в ЕС, виждате - проблемите с доставки на ваксини на европейско ниво, проблемите в отделните държави, всичко това рефлектира и в нашата страна. Получихме писмо от комисаря по здравеопазване да отменим заповедта си за износ на лекарства и кислород, но ние винаги се ръководим от интересите на нашия народ, голяма част от договорите не се изпълняват в срок", подчерта Ангелов.


В България 12 области вече са в "червена зона" по разпространение на коронавируса. Други 12 са в "оранжевата зона", и само 4 са в "жълта зона" - Видин, Добрич, Разград, Търговище, съобщи пък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 


Той уточни, че заболеваемостта е повишена на целия континент - водещи са Португалия, Испания и Ирландия. Най-ниска в ЕС е заболеваемостта в Гърция, България и Финландия


"Заболеваемостта, в сравнение с миналата седмица на база на 100 000 души население, е увеличена с 32%. Смъртността е увеличена само с 4%, но тава, което ние установихме за предишните протичания, е, че тя следва увеличението с около 16 дни след пика на най-високата стойност на заболеваемост", добави председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски.


"В болниците има повече от 15 на сто увеличение в сравнените с миналата седмица. Интензивните структури все още не са толкова натоварени, но и там има такава зависимост като със смъртността", подчерта той.


Министърът на образованието Красимир Вълчев изтъкна, че децата от 1 до 4 клас учат присъствено от началото на януари и се отчита малко покачване на заразените.


"В момента 650 000 ученици са присъствено в клас и няма как това да не бъде част от веригата на разпространение, но ако бяха най-големите разпространители, трябваше да има бум", изтъкна той.


Вълчев уточни, че засега мерките няма да се променят, освен ако няма рязко увеличение на заболелите.


По отношение на идеята за антигенни тестове на учениците и децата в детските градини доц. Кунчев подчерта, че те не са задължителни и зависи от това дали родителите искат да получат тази информация. Ако откажат, нищо няма да им се случи, увери той.


За ваксините


"Нямаме данни за ваксиниран човек, който е дал положителна проба за COVID-19. Нека да припомня, че постигането на имунитет става не по-рано от 10-ия ден след оставянето на втората доза ваксина. Дотогава всичко е въпрос на риск. Нямаме проучваме в света, което да доказва ефективността на имунитета по-рано от 10-я ден след втората ваксинация. Има организация до края на месец февруари, не по-късно от 5-и март, да сме готови с 3-та фаза на ваксинационния план. Фаза 4 може да започне в началото на март", каза още здравният министър. 


Днес се очакват нови 6000 дози от ваксината на "Модерна", а утре - 31 200 от тази на "Астра Зенека", като общо до края на месеца се очакват около 360 000 дози, уточниха здравните власти.