За изборите имаме готовност да ваксинираме и желаещите в Секционните избирателни комисии, особено тези в мобилните, които ще ходят при карантинирани, заяви проф. Ангелов


Масово тестване на учители за COVID-19 ще започне на 25 януари, като за целта ще се използват антигенни тестове, съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, след като прие първата доставка от ваксина COVID-19 на американския фармацевтичен производител "Модерна".


"Тестването на учителите ще се направи, за да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да преценим каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас. Длъжници сме на училището, на децата, на родителите, каза още той и подчерта, че не всичко може да се случва в електронна среда", подчерта той.


От утре може да започне имунизацията срещу коронавирусната инфекция и с ваксината на "Модерна", уточни министърът.


Ваксините ще бъдат съхранявани в склада на "БулБио" и ще останат засега в София. По-голямото количество от същата ваксина ще пристигне на 25 януари - 4 хиляди дози, които ще бъдат разпределени в страната.


ЕК е сключила договор за допълнително количество ваксини на "Пфайзер", като индикативните количества за България са 2.9 млн. ваксини. В процес на регистрация е и ваксината на "АстраЗенека", уточни Ангелов.


Очаква се до края на този месец да приключи ваксинирането на желаещите от първа фаза, като след това ще започне ваксинирането на желаещите в домовете за възрастни хора. Двете фази може да са паралелни и може да се увеличи броят на ваксинираните на ден.


"Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизация, включително личните лекари. Имаме достатъчно екипи за целта. В момента са изразходвани около 16 500 ваксини. Очакваме на 18 януари 35 000 дози на Pfizer. Има достатъчно ваксини за всички", обясни проф. Ангелов.


"Сред европейските държави страната ни се намира на задоволително място от гледна точка на брой ваксинирани. Ако се използва капацитетът на всички лични лекари - 4500 в страната, и ако всеки от тях ваксинира десет човека на ден, ще има много повече ваксинирани хора на ден. Обнадежден съм от темповете на ваксиниране", изтъкна министърът.


По повод предстоящите избори той каза:


"Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в Секционните избирателни комисии, като главната ни цел са тези в мобилните секции, тъй като те ще имат основната задача да осъществяват процеса при карантинираните".


"Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари", каза още Костадин Ангелов.