Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която нарежда кои потвърдени случаи на COVID-19 подлежат на домашна изолация и лечение, и при кои потвърдени случаи на COVID-19  изолацията се провежда задължително в лечебно заведение.


На домашна изолация и лечение подлежат следните потвърдени случаи на COVID-19:


- асимптоматични лица (открити като контактни или в хода на проведени епидемиологични проучвания);


- лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 380С, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми, като гадене, повръщане и /или диария, без промени в психичния статус (т.е. объркване или летаргия) и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.


На задължителна изолация и хоспитализация в лечебно заведение на територията на съответната област подлежат следните потвърдени случаи COVID-19:


- възрастни лица ≥ 60 г., независимо от клиничното протичане на заболяването;


- лица с придружаващи заболявания или имунокомпрометиращи състояния, независимо от клиничното протичане на заболяването;


- лица с тежко клинично протичане като задух или затруднено дишане, появата на храчки или хемоптое;


- лица с невъзможност за изолация и лечение в домашни условия, независимо от клиничното протичане на заболяването.


Със заповедта на министъра на здравеопазването може да се запознаете от ТУК.


Пет нови случая на COVID-19 са установени от изследваните до този момент проби. Така общият брой на регистрираните в България случаи вече достига 67, стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб, съобщават от Министерството на здравеопазването. 


Оперативният щаб ще препоръча на Министерския съвет въвеждането на допълнителни мерки, с цел осигуряване на необходимо отстояние в случаи на струпване на хора.


Председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски съобщи също така, че ще бъдат предложени и нови мерки за шофьорите на тежкотоварни автомобили, които влизат в страната ни.