Сценаристът на „Досиетата Х”: "Надя е много вълнуващ сценарист с неподправен талант и остър ум”

Продуцентската компания на Франк Спотниц Big Light Productions продължава за четвърта година своята програма за професионални стажове в областта на сценаристичното изкуство, този път предоставяйки двумесечно платено назначение на българската сценаристка Надя Тодорова.

Тодорова ще следи работата на Спотниц и на творческата директорка Емили Фелер, макар и виртуално в условията на пандемията от коронавирус. Big Light са продуцирали "Човекът във високия замък" на Amazon Studios, а понастоящем са в етап на постпродукция (монтаж, озвучаване) на сериала "Леонардо" (историческа драма в 8 епизода), продуциран съвместно с италианската Lux Vide, с Ейдън Търнър в главната роля.
Това съобщава сайтът Deadline.com в статия на 6 януари т.г.
Надя Тодорова е завършила Serial Eyes - базирана в Берлин програма за следдипломно обучение на телевизионни сценаристи и продуценти, в която Спотниц преподава от 2013 г. В България тя е работила по сценариите на редица телевизионни продукции, включително комедии, трилъри и криминални сериали.

"Надя е много вълнуващ сценарист с неподправен талант и остър ум.", казва Спотниц. А Тодорова добавя: "Франк беше изключително важен учител за мен и нямам търпение да продължа да се уча от него и от хората, с които работи."

Носителят на Оскар Франк Спотниц е известен най-вече с работата си по телевизионния сериал „Досиетата Х”. Той работи по него в осем от общо девет сезона на сериала, като в четири от тях е изпълнителен продуцент.


Спотниц режисира два епизода и е сценарист или съсценарист на повече от 40. През 1997 г. той написва сценария на номинирания за награда Еми „Memento Mori” заедно с Картър, Винс Гилиган и Джон Шибан.


След приключването на „Досиетата Х” през 2002 г. Спотниц започва работа като изпълнителен продуцент заедно с Майкъл Ман по одобрената от критиката криминална драма по CBS „Robbery Homicide Division”.

В новия брой на вестник „Ботевградски вести” е публикувано интервю с Надя Тодорова.