Президентът на БК Рилски спортист в интервю за Sportal преди мача между Рилски спортист и Балкан. Срещата е в събота  от 19.00 ч. в Арена Самоков


- Как оцеля Рилски спортист с оглед на тежката икономическа ситуация заради пандемията?
- И аз това се чудя. Казвам го съвсем сериозно, защото няма нормален човек, който да е измислил как да оцелее при тази идиотска ситуация в света.


- А Вие как го измислихте?
- Да оставим шегата на страна, всичко е много трудно. Но благодарение на това, че сме един изключителен екип – треньори, играчи, лекари, такива като мене началници, и тази година успяхме да съберем много добри момчета, които искат да се развиват като баскетболисти.


- А лично на Вас колко Ви е трудно да се справяте със ситуацията?
- Това е по-тежкият въпрос. На мен ми е адски трудно, защото моят бизнес е предимно износ от България. Миналата година, а и до този момент, както вървят нещата, не са се подобрили в световен мащаб. Нито може да дойде чужд клиент да му направиш презентация, нито да дойде да си вземе стоката, доста е трудно. Засега оцеляваме, въпреки, че тази дума много я мразя.


 


- Как рефлектира всичко това върху баскетболния отбор в Самоков?
- Баскетболният отбор е частица от групировка, която управлявам от 30 години и се стремя всички части от този пъзел да са подредени и еднакво да понасяме и положителни, и отрицателни неща. Ситуацията не се е отразила върху заплащането им. Дори днес трябва да са получили поредната заплата. А премии се получват, когато се постигнат окончателни резултати. Сега за премии не можем да говорим. Нямам навик да давам премии след победа. Ние си играем шампионата така, както е. Ако спечелим Купа или шампионата, тогава можем да говорим за бонуси. И сигурно ще говорим.


- Рилски спортист се представя на изключително ниво този сезон, какви цели поставихте пред отбора?
- Това да се представяме изключително добре този сезон е следствие на добрата селекция, която направихме. Второто е, че разчитахме, това беше и моя идея, да дадем път на повече млади български играчи, които са повярвали, че Самоков е мястото за тяхното развитие и искат да вървят напред. Никога не беше се случвало Рилски да има 12 поредни победи, а дори можеше да са 13, но не бяхме готови още в първия мач. Аз никога не поставям цел да станем шампиони. Апетитът идва с яденето. Играем, бием и всеки мач е отделен. Надявам се наистина тази година да зарадваме хората в Самоков с нещо по-значимо.


- Рилски спортист се изправя срещу един голям дразнител в лицето на Балкан. Какви са очакванията Ви за този мач и липсва ли според Вас публиката на такива дербита?
- Не е добре, че няма публика, но ако отборите разчитат на публика, това не е сериозно. Установил съм го от години. И като е имало публика сме били Балкан в тяхната зала, и когато не е имало, пак сме ги били. Срещата е едно предизвикателство за нашия тим преди мачовете в Европа, за да видим къде се намираме. Балкан е един не дразнител, а съперник, който от както аз съм играл баскетбол до ден днешен винаги са неприятен съперник на полето.


- Какво още Ви държи в баскетбола?
- Ох, Боже (смее се). Не знам и аз си го задавам този въпрос и то с години си го задавам. Чудя се утре, ако се случи нещо с мен, какво ще стане с баскетбола в Самоков. Никой не ми помага. Никой не се интересува от баскетбол и така в продължение на 30 години съм като последния мохикан.


- Това е доста тъжно с оглед успехите на Рилски спортист и базата, с която разполагате в Самоков.
- Аз говоря истината, че никой не се интересува от баскетбола, от отбора, от мен.


- Трима играчи на Рилски спортист – Павлин Иванов, Алекс Симеонов и Деян Карамфилов попаднаха в разширения състав на националния отбор. Доволен ли сте?
- Винаги може повече, но това е преценка на националния треньор. Той по-добре има поглед над отделните играчи и клубове. Това, което ме радва, освен тримата играчи е, че той за първи път решава да проведе лагера преди квалификацията в Самоков. Изненадан съм, но мисля, че постъпката му е правилна. Не мисля, че има по-добри условия за такъв затворен камп или „балон”, както сега го наричат.


- Не мога да не ви върна малко назад, когато на последния лагер на националния отбор
гардът на Рилски спортист Деян Карамфилов беше забъркан в скандал заради положителен тест за коронавирус. Не беше ли малко над допустимото всичко, което излезе пред широката аудитория?
- Не знам кой ги измисля тези щуротии. На този лагер те са били всички заедно, такива са условията. Познавам това момче. Няма такъв ненормален човек да си го извикал в националния отбор и да иска да се зарази, още повече с тази идиотска болест.


- Преди няколко дни именно селекционерът на националите Росен Барчовски обясни пред нашата медия, че тестът е бил положителен, но те са пътували с автобус, спирали са на бензиностанции и не е невъзможно някой да се зарази по пътя.
- Абсолютно. Цялата тази ситуация подейства много зле на Деян Карамфилов. Той беше затворен в една хотелска стая и чете, и слуша какво се говори за него. Това е отвратително. Говореше се все едно е престъпник. Той го преживя много тежко. Всеки ден говорихме с него по телефона и аз знам каква беше ситуацията.


- Не е ли прекалено, че от федерацията обявиха, че ще направят разследване по случая?
- Ама какво разследване ще правят? Ако Глушков или аз се заразим, какво разследване ще прави?!


- Трябва ли от федерацията да се извинят на Деян Карамфилов?
- Разбира се, че федерацията трябва да поднесе извинения и мисля, че Глушков ги е поднесъл, но не съм 100% сигурен. Аз се обадих на Глушков, защото така, както беше поднесена информацията в медиите, беше отвратително. Тогава той ми каза, че нещата не са така и той държи връзка с майка му и с него. Аз му повярвах.