На вчерашното редовно заседание на Общинския съвет бе разгледана докладна с анализ на дейността на Районното управление в Ботевград за 2020 год. По време на обсъждането постъпиха редица въпроси и предложения към старши инспектор Теодор Бочев, който замества началника на местната структура на МВР. Разисквани бяха и наболели проблеми, свързани с организация на движението в Ботевград. 


Съветникът Любчо Василев изрази мнение, че на някои места, предимно на кръстовищата при светофарите, би трябвало пътното платно да се раздели на три ленти. “Сега на много места първият автомобил, ако реши да завива наляво и отсреща има движение от седем-осем автомобила, всички автомобили зад завиващия са длъжни да чакат и да се съобразяват с този, който завива. Едва след като той напусне кръстовището, може да им се отвори път направо и надясно“, обясни той и предложи полицията да изготви предложение, което да предостави на общинското ръководство за полагане на тази хоризонтална маркировка. 


В отговор кметът Гавалюгов съобщи, че Общината вече е в контакт с фирма, която ще помогне за изготвяне на Генерален план за организация на движението в Ботевград, който е задължителен, съгласно Наредба от 2001 год.


“Всяка община трябва да има такъв Генерален план. По информация и данни на въпросната фирма, която е изготвила Генерален план на Стара Загора и е участвала в разработката на Генерален план на Столична община, само пет общини в България имат такъв план. Община Ботевград ще бъде следващата. Именно в този план за организация на движението ще намерят решение и проблемите, които съветникът Василев спомена по отношение на трите пътни летни, особено на натоварените кръстовища Градоначалникът даде пример с едно от възловиге проблематични кръстовища, а именно това на ул. “Патриарх Евтимий“ и бул. “Цар Освободител“.


“Вярвам, че в рамките на 2021 год., след като се направи основно проучване на цялата пътно-транспортна система на Ботевград и съпътстващата я проблематика, експерти в разработването на планове за организация на движението ще ни направят предложение, което, разбира се, ще бъде подложено на обществено обсъждане и на гласуване от страна на Общинския съвет. Местното полицейско управление ще има основно роля в изготвянето на този план“, допълни кметът Гавалюгов. 


Последователно бе дадена думата за въпроси и предложения по анализа.


От името на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност д-р Марияна Горгачева постави въпрос, отнасящ се до работата на полицията срещу среднощните гонки, дрифтове и състезания с автомобили. Тя попита още: “Какъв контрол се упражнява върху управлението на моторни превозни средства от непълнолетни и неправоспособни водачи с отнети свидетелства заради шофиране след употреба на алкохол?; Какъв контрол се упражнява върху незаконния добив на дърва?; Как се противодейства срещу разпространението на наркотични вещества на територията в града?“.


“По отношение на дрифтовете и управлението след употреба на алкохол, предвидените мерки са единствено и само санкциониране на тези водачи.  За миналата година са съставени 17 акта на участници в такива гонки. За такива нарушения наказанията са доста солидни – глоба в размер на 3 000 лева и отнемане на свидетелството за МПС за период от една година. Санкционираните неправоспособни водачи са 130, а за употреба на алкохол – 60. Единствената превенция на тези нарушения е санкциониране на момента и безкомпромисност“, отговори старши инспектор Бочев.


За противодействие на незаконен дърводобив, Районното управление осъществява регулярни операции с Държавно горско стопанство – Ботевград, като те се извършван в различни часове на денонощието. За миналата година са санкционирани 10 лица, превозващи дървесина с каруци, има шест образувани досъдебни производства, обясни Теодор Бочев.


По негови думи, проверки за разпространение на наркотични вещества се извършван на територията на целия град и в селата по всяко време на денонощието.


“Какво е полицейското присъствие в централната градска част и в градския парк в тъмната част на деня и колко патрула са предвидени за тази дейност“, попита Цветан Цолов от името на Постоянната комисия по бюджет и финанси.


“Колегите от патрула работят на 12 часа. През по-голямата част от седмицата разполагаме само с един патрул, който отговаря не само за градската част, а за цялата община. Основно в петък, събота и неделя патрулите са два“, отговори старши инспектор Бочев. 


Предложение от името на Постоянната комисия по обществен ред и сигурност направи Дамян Маринов: “Районното управление, съвместно с отдел “Контрол по обществения ред“ при общинската администрация, да извърши оглед на обходния маршрут Ботевград-Мездра, включващ Литаково, Радотина и Рашково, и да изготви справка за необходимостта от пътна маркировка, пътни знаци и осветление, която да предостави на общинското ръководство, което да предприеме действия за изпълнение на тези дейности. Теодор Бочев прие предложението на съветника.


С 27 гласа “за“ Общинският съвет прие анализа за дейността на Районното управление на МВР в Ботевград за 2020 год. 


Преди обсъждането на докладната старши инспектор Теодор Бочев благодари на Община Ботевград за реализирания проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Районното управление и за това, че тя придоби европейски вид. 


Подробна информация от отчета на Полицията - ОТТУК.