Здравният министър призова гражданите за „разум и спокойствие“, защото Европа се готви за трета вълна


Във всеки един момент сме готови да предприемем действия, ако това се наложи спрямо епидемичната обстановка - това каза на брифинга на здравните власти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който изтъкна, че ситуацията в София се следи на 12-часова база.


"Доволни сме от постигнатите резултати, но те не ни дават право да проявим лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа се готви за трета вълна, за която искам да бъдем готови и ние, ако тя изобщо дойде тук със силата, с която е в Европа", каза още министърът. 


"Призовавам гражданите към разум и спокойствие, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата, именно за това на 12-часова база следим всяко едно число, анализираме всяка една тенденция и във всеки момент сме готови да предприемем необходимото действие ако се наложи", добави още той. 


Въпросите кога и как ще разхлабваме други мерки, биха звучали неиздържано, предупреди журналистите председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 


"Никога не съм твърдял, че финансите са безопасни", подчерта той, като отбеляза хората да бъдат внимателни. И добави, че има редица сигнали от граждани, притеснени от онова, което се случва в моловете и ски курортите. Затова призова за повече отровност от страна на собствениците на тези места, за да не се допуска прекомерно струпване на хора.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък прогнозира, че през целия февруари ще има постепенно покачване на заболяемостта. 


"Имаме две перспективи - да го направим по модела на Франция със сравнително бавно повишаване или по модела на Ирландия, Португалия и Испания със значително нарастване, напълване на болниците и изживяване на тая криза, на която бяхме свидетели края на ноември. Дали ще минем по единия или по другия път зависи изцяло от това как ще се държим и до колко ще спазваме мерките", подчерта Кунчев.