Според експертите от щаба връхната точка е премината, но тенденциите са крехки


Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с крехки тенденции на спадане на заболеваемостта, но отчетлива тенденция. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Министерски съвет. 


3 556 нови случая на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 17 713 теста, показват данните на Единния информационен портал. Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 364 419 души. От тях активните случаи са 71 720.


В болница остават 10 429 пациенти, 777 от тях - в тежко състояние. Расте и броят на излекуваните - 278 665. От тях 2 477 са регистрирани през изминалото денонощие. Починалите се увеличават със 116 - общо 14034 са жертвите на болестта у нас.


74% от тези за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване, каза министърът на здравеопазването.


"По отношение на излекуваните и потвърдените случаи на седмична база - доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните. За последната седмица положителните проби са 21 788 - 19 105 са излекуваните", съобщи ресорният министър. От началото на пандемията положителни са 12 368 медици. Активните случаи са 1 242. 1 096 са на домашно лечение. 146 са в лечебни заведения, 10 са в интензивни структури. Излекуваните и потвърдените случаи на седмична база вече доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните, като за последната седмица положителните проби са 21 778, 19 105 е броят на излекуваните. За сравнение от предходната седмица, с приблизително 4 300 са повече положителните случаи, а излекуваните са 17 250", каза още министърът.


От началото на пандемията положителни са 12 368 медици. Активните случаи са 1 242. 1 096 са на домашно лечение. 146 са в лечебни заведения, 10 са в интензивни структури. 


За периода от последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 9-о място в Европа и на 4-о място на Балканите. По смъртност заемаме второ място. В Европа се нареждаме след Унгария, а на Балканския полуостров сме веднага след Република Северна Македония. Това отчете главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


"Това не трябва да ни успокоява, хоспитализациите поддържат високи стойности", акцентира още той.


В страната най-ниска остава разпространението на инфекцията в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово.


Покачва се тендецията на починалите от коронавирус, но още не сме достигнали връхната точка от зимата - 27,7 на 100 000. В момента тя е 23,2 на 100 хиляди, коментира председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 


"Прехвърли сме платото, надолу е тенденцията по отношение на заболеваемостта. Крехък е спадът - само с 7%, 0,5% на едноседмична база", добави той.


Наблюдава се отчетлив спад на натиска в болницата, плюс 3% е покачването или 10 429 хоспитализирани. 0,6% е повишението на хора интензивни отделения, отчете още председателят на НОЩ.


От 12 април ще се възстанови частичното присъствено обучение за учениците. Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1-ви до 4-ти клас, както и тези от 7-и, 8-и и 10-и клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев.


След това, ако обстановката позволява, от 26 април в класните стаи ще се върнат учениците от 5-и, 9-и и 12-и клас.


"Ще продължим графика, който прекъснахме на 22 март и ще започнем със 7-и, 8-и и 10 клас", уточни просветният министър Красимир Вълчев на брифинга на Националния оперативен щаб.


След това от 26 април, ако ситуацията позволява, се връщат 5-ти, 9- ти и 12-ти клас.


"Считаме за разумно до 40% от учениците от 5-ти до 12-ти клас да се върнат в училище", допълни той.


Дванайсетокласниците ще приключат по-рано учебната година - в средата на май. Затова е важно те да се върнат на 26 април, уточни Вълчев.


"Като цяло ситуацията в системата на образованието е добра. Близо два пъти по-малко са болните и заразени учители и ученици. Най-вече това се вижда при учителите. Това вероятно се дължи на ваксинацията и на това, че присъственият учебен процес беше частичен", каза Вълчев.


"Нямаме починали учители, които да са ваксинирани. Почти няма и такива, които са стигнали до хоспитализация и до тежко заболяване. Това означава, че ваксините имат ефект и благодарение на тях имаме шанса да възстановим присъствения учебен процес в края на тази учебна година", каза още просветният министър.


В момента 500 са учителите и непедагогическият персонал, които са заразени в системата. Много по-малко, отколкото през ноември и декември, когато е имало пикови стойности.


Правят се допълнителни списъци за ваксинация на учителите.


 


Ще бъдат разрешени и практическите занятия, индивидуалната форма на обучение, както и индивидуалните изпити и дейности.