Децата от  ДГ „Еделвайс'' , гр. Етрополе се включиха в кампанията ,,Засаждаме бъдеще“ с Гората.БГ. Това е една чиста инициатива, която има за основна цел засаждането на нови гори и дървета за България, с участието на колкото се може повече доброволци, млади хора и деца.
Целта е да се засадят 56 000 млади дървета. Засаждането им е един от най-лесните начини да се подобри света, в който живеем. Дърветата създават въздуха, който дишаме и филтрират замърсяването. Освен това са красиви,  зелени и доказано правят хората по-спокойни и здрави.
Г-жа Ивелина Цанкова - лесничей от ДГС Етрополе, проведе интересна беседа и демонстрация , като запозна децата как да засадят и отгледат дръвче. Те засадиха семена на явор, цер и дъб, за които ще се грижат и ще следят тяхното развитие .Чрез драматизация и кратка презентация с екологична насоченост, децата от IV  група „Калинка“ с госпожи Гинка Цветкова и Младена Билева , показаха , колко е важно да пазим и да се грижим за природата и водата като природен безценен дар.
Малчуганите, от III група „Мечо Пух“, с госпожи Василета Вълкова и Виляна Иванова, представиха " Приказка за земята" с послание- да се грижим за планетата" Земя".
Г-жа Иванова, представи презентация за гората- „Какво трябва да правим за да я има природата днес и утре“. Всяко дете посади семенце на дърво, като спазваше указанията за засаждане и обеща да се грижи за него. В края на мероприятието ,децата изгледаха филма
" Приказка за стария дъб".
Децата,  от IV  група „Звездичка „ с госпожи Незабравка Генчова и Виолета Петкова се срещнаха  с ,,Планетата Земя", която им разказа, че е щастлива и усмихната, когато е чиста- със зелени треви, чисти води, насекоми, птици, хора. Обаче често Земята боли я, свива лицето добро ,вижда ли как замърсява се или пък прави се зло. И от очите и светли рукват гъсти сълзи. Тя се разтресла ,за да се отърси от замърсителите. Изригнал вулкан и въздухът, водата и почвата се замърсили. Хората, животните и птиците ужасени избягали. Така красотата и вълшебството изчезнали. Много умело, госпожите въведоха децата към знанията им за опазване на природата. Чрез призив, стихове и прекрасната песен ,,Хубава си моя горо" направиха Земята отново щастлива и усмихната - решиха да си посадят семенце на  ДЪРВО. В това начинание на помощ им бе г-жа Ивелина Цанкова. Те Обещаха да ги поливат всеки понеделник и като пораснат да ги засадят на избрано от тях място .
По забавен и приятен начин, децата научиха, каква е ролята на гората в природата и в живота на хората.
      
Текст и снимки: Наталия Димитрова