Днес се навършват 148 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски. В негова памет се състоя възпоменателна церемония в центъра на Ботевград. 


Пред паметника на великия българин глави сведоха ученици и учители от ОУ „Васил Левски“, общинското ръководство, представители на различни институции и организации, общински предприятия и фирми, граждани.  


По традиция присъстващите изразиха своята дълбока признателност към саможертвата на Апостола и преклонение пред родолюбивото му дело с поднасяне на венци и цветя. Преди това учениците почетоха своя патрон с кратка музикално-поетична програма. Те рецитираха стихове и изпълниха песни, посветени на националния ни герой. 


Половин час преди възпоменателната церемония, деца и учители от детска градина „Звънче” поставиха цветя на паметната плоча, където се е намирала къщата на Стоян Цагарски –  виден търговец и кожухар от Орхание /днес Ботевград/. Той подслонява Апостола при едно от идванията му в нашия край и става член на Орханийския частен революционен комитет.     


В памет на Васил Левски публикуваме стихотворение на местния поет Дечко Йорданов, който си отиде от този свят в края на миналата година. То е поместено в историко-литературния сборник „Памет“ на Дружеството на литературните от Ботевград „Стамен Панчев“. 


 


19 ФЕВРУАРИ


Птици, пилени от вятърът болен,


трева незаспала, забита в пръстта...


И е студено.


И е особено


това непорочно небе над света.


Вият душите,


вихрушка се смее,


в паланките стихнали плаче дете.


Тежка камбана небето люлее,


а във гората мълчат зверове.


Майко,


дали остарява синът ти


във здрача,


от който прииждат твойте чеда.


Мълчи народът.


Само гарванът грачи,


а от божия лик се отронва сълза!