Пенсиониран учител стана звезда в Китай, след като в интернет се появиха кадри как замеря с камъни коли, пренебрегващи червения светофар, предаде АФП.

Ядосаният 74-годишен учител започнал да се бори за правата на пешеходците, след като мъж бил блъснат от кола на пешеходна пътека близо до мястото, където живеел. Той успял да убеди властите да поставят светофар, но след това много коли продължили да го пренебрегват.

Така бившият учител заел позиция на кръстовището и започнал да хвърля тухли по колите. И други двама възрастни мъже се присъединили към него, имало и такива, които им носели тухли. Пенсионерът успял да повреди над 30 коли, преди да бъде спрян от полицията, но след разпита бил освободен без обвинение.

"Просто исках да привлека вниманието на хората и да кажа на шофьорите да мислят за пешеходците", заявил изобретателният пенсионер. Атаките му получили почти 80% подкрепа в китайското интернет пространство.

Китайските пътища са печално известни с опасностите си. Миналата година близо 73 500 души загинаха в пътни инциденти, това са повече от 200 фатални случая на ден.