България отбелязва Националния си празник - 3 март. Днес се навършват 143 години от Освобождението на страната


Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка.


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в отбелязването на Националния празник в Габрово и на връх Шипка.


Тържествената церемония там беше отменена от домакина  - Община Габрово, заради опасността от разпространение на коронавируса.


В София ще се състои церемония по издигане на националното знаме пред паметника на Незнайния воин, в която ще участват вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. В 12.00 ч. ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред президентството.


Кулминацията на честванията ще е тържествената заря-проверка довечера на площад "Народно събрание". Президентът Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще произнесе слово. В церемонията ще участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.


В Етрополе програмата включва:
10:15 часа - Изпълнения на Духов оркестър - гр. Етрополе
Място: Централен площад
10:30 часа - Тържествено вдигане на Националното знаме на РБългария
Място: Централен площад
10:40 часа - Поднасяне венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните 1868-1918 г. етрополци
Място: Паметник на загиналите във войните етрополци
/Записване на цветята от 10:00 ч. до 10:30 ч./
11:00 часа – Тържествено слово
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”
11:10 часа – Музикално - танцов спектакъл „Българи оставаме“, с участието на ВГ „Оренда“, ТА „Балканска младост“, ВГ „Ветерани“ към НЧ „Т. Пеев-1871“ и  ученици от СУ „Христо Ясенов“.
Място: Голям салон на НЧ „Т. Пеев-1871”             
От Етрополската секция на botevgrad.com честитим празника на нашите читатели и на всички жители и гости на Етрополе и Общината.
Снимката: от интернет