Празнуваме 143 години от Освобождението на България от турско робство


По случай Националния празник на България, в центъра на Ботевград се състоя официална церемония по издигане на трибагреника и знамената на Европейския съюз и Община Ботевград. Кметът Иван Гавалюгов поднесе венец на паметника на Апостола на свободата, Празничното шествие, в което, освен представители на местната власт, се включиха и граждани, пое към църквата “Свето Възнесение Господне“. В знак на дълбока признателност към всички знайни и незнайни бойци, които се опълчиха на турските поробители и с цената на живота си извоюваха свободата на България преди 143 години, общинското ръководство постави венец и на паметниците, под които са костите на осем руски воини, загинали в боя под Маркова чукла при Арабаконак. Те бяха почетени с възпоменателна панихида, отслужена от архиерейския наместник отец Борис.


Програмата, посветена на 3-ти март, продължава от 18:30 часа с празнично шествие “143 години Свобода“, което ще тръгне от паметника на Христо Ботев.           


С различни прояви празнуват Националния празник и в селата от нашата община. Така например Трудовец се включи в инициативата  "Пробуждане с хоро", тържественото честване в Новачене бе организирано в местността "Косматица".                                                                                          


Днес се навършват 143 години от Освобождението на България от турско робство и 143 години от подписването в Сан Стефано /днешния Йешилкьой, предградие на Инстанбул/ на мирния договор между Русия и Турция, сложил край на Руско-турската освободителна война. Документът бил предварителен и подлежал на одобрението на останалите Велики сили.


Според записаното в него, освободена България е автономно, трибутарно (плащащо данък), васално княжество със свое народно правителство и войска. Площта му е над 170 000 кв. км.


Пълномощници от руска страна са граф Н.П.Игнатиев и А.И.Нелидов, а от турска страна - Савфет паша и Садулах бей.


Границите на княжеството обхващат Северна България (без Северна Добруджа), Тракия (без Гюмюрджинско и Одринско) и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в).


Държавата се управлява от княз, избран от населението, но с одобрението на Великите сили и Високата порта. Парламентът е трябвало да изработи Органически устав (Конституция). Предвижда се и временно руско управление за срок от две години, което се осъществява от специален императорски комисар.


Договорът предвижда да се плаща данък на Високата порта.


За съжаление, големите европейски сили, известни като Великите сили, не допускат съществуването на голяма по територия и население държава на Балканите.


През юни 1878 г. на Берлинския конгрес картата е прекроена, а България - разпокъсана.


От 1888 г. 3 март се празнува като Ден на Освобождението на България от турско робство.


Еднократно като официален празник денят е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.


10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник.


Честит празник!