Без съмнение, особено днес, сме изпълнени с почит и признателност към борците за нашето национално освобождение. Да припомним историческите факти е важно, но съм сигурен, че всеки от нас добре осъзнава подвига и саможертвата на героите, дали живота си, за да живее днес свободна България. Важно е обаче да осмислим тяхното дело, да осмислим ценностите, идеалите, решителността и смелостта на онези поколения българи, преживели онези тежки времена и изминали онзи труден път, довел ни до така бленуваната свобода. Има една сентенция, която казва, че трудните времена раждат силни хора, силните хора правят времената лесни, лесните времена създават слаби хора, а след слабите хора идват трудни времена. Това е един интересен философско-исторически анализ, който ни дава един друг поглед върху кръговрата на живота в едно общество. Сигурен съм, че всеки един исторически период, всяко едно време, всяко едно поколение, всяко едно общество се сблъсква с различни предизвикателства и има да решава различни проблеми.


И днес живеем в нелесно и нелеко време, не само заради до болка познатата ни пандемична ситуация. И днес нашето общество има да решава редица основно морални казуси и проблеми, има да преодолява различни препятствия по пътя към едни не по-лесни, а по справедливи времена и обществени взаимоотношения, а оттам и към един по-смислен, по-стойностен и по-пълноценен живот. Убеден съм, че за да преодолеем трудностите и за да вървим по пътя към проспериращото общество, изключително важно е всеки един от нас да поеме своята лична отговорност, своя личен ангажимент, да проявим необходимия дух, воля, мъдрост, решителност и смелост и да изградим и съхраним обществени отношения, които да осигурят справедливо разпределение на обществените блага, но в същото време да гарантират на всеки един от нас равни права, равни възможности и, много важно, равни отговорности. Затова, уважаеми гости и скъпи съграждани, бъдете смели, но и отговорни, за да живеем в едно по-справедливо общество и за да пребъде свободна България! Това каза в поздравителното си слово по повод Националния празник кметът на Ботевград Иван Гавалютов.


Тържеството в чест на 143 години от Освобождението на България се състоя пред паметника на Свободата, облян от светлината на вечния огън – символизиращ честта, родолюбието и саможертвата на героите, и факлите на момчетата, предвождащи шествието, което тръгна от паметника на Христо Ботев. 


Пред паметника на Свободата прозвуча възрожденската песен “Топчето пукна“ в изпълнение на местни талантливи деца. Преди това водещата на празничната програма – Миглена Василева, направи кратка историческа ретроспекция на събитията, довели до паметната дата преди 143 години.  


Споменът за чутовните подвизи на борците остава вовеки. Всеки ден се прекланяме пред безстрашните хъшове, селяни, даскали и юнашки майки, които отдадоха и най-милото си в многогодишните борби, за да може през април 1876 отзвукът от тяхната саможертва в Априлското въстание да бъде толкова внушителен, че за борбена България да се чуе в цял свят. Един подвиг, в който хилядите загубени животи не са напразни. Защото от тях се ражда една друга много по-ползотворна и смислена революция – тази на човещина и състрадание. 


Жители и гости на Ботевград поднесоха венци и цветя на паметника на Свободата, с което изразиха своята признателност и преклонение към саможертвата на загиналите в славните битки за освобождението на България.