Втората част от тържествената програма на Община Ботевград, посветена на Националния празник на страната ни, се състоя пред паметника на Свободата. В чест на героите звучаха родолюбиви стихове и песни. Запален бе и вечният огън. Преди това се проведе традиционното факелно шествие, символизиращо неугасващия стремеж и борбата на народа ни за свобода. То тръгна от паметника на Христо Ботев и се отправи към паметника на Свободата.


Вмeсто поздравително слово, кметът на града Иван Гавалюгов сподели мисли и чувства, породени от събитията през последните дни. '"Безспорно всички сме против различията и конфликтите да бъдат решавани чрез отнемане на човешки животи, особено в днешния 21 век. Това е абсолютно недопустимо, укоримо. В същото време ние сме народ с хилядолетна история, имаме нашата национална памет и аз лично не бих се съгласил, независимо дали от Изток или от Запад, да ни се казва какво да чувстваме, какво да мислим, кого да обичаме и кого да не обичаме. Ние сме хора със сърца, с душа, с чувства. Мисля, че най-добре знаем какво отношение да имаме към събитията - днешните и тези преди 144 години", каза той в речта си.


С поднасяне на цветя пред паметника ботевградчани изразиха своята признателност към саможертвата на загиналите за свободата на България. По традиция честването на Националния празник завърши със заря.


Как премина втората част от тържествената програма и какво каза още кметът Гавалюгов - може да проследите във видеото към текста!