В изпълнение на взетите решения по време на работна среща в Областната администрация, кметът на Община Ботевград  Иван Гавалюгов  подготвя заповед , която бъде сведена до знанието на заинтересованите лица. 


„Решенията са свързани и с последната заповед  на министъра на здравеопазването. С тази заповед ще бъде разпоредено  провеждане на мероприятия, семинари, конгреси в присъствена форма при използване на 30% от капацитета на помещението и при спазване на строги противоепидемични мерки. Посещения в заведения за хранене и развлечения, с изключение на бар-клубове, дискотеки, пиано барове,  да се допускат при присъствие на не повече от 50% от капацитета им. На една маса да не се допускат повече от 6, да се спазват всички противоепидемични мерки, както и работното време между 6.00 и 23.00 ч.“, това съобщи Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград. 


Също по решение, взето по време на работната среща в Областната управа,  всички общински болници на територията на Софийска област трябва да увеличат броя на леглата за лечение на болни с коронавирус с 40 до 50% от капацитета на лечебното заведение.


„В разговор  с управителя на МБАЛ Ботевград – д-р Иван Багелейски, към момента има завишаване на броя на пациентите с COVID-19. През последните два дни за лечение в нашата болница са приети 15 заразени. Към момента са заети 17 легла, като се очаква доказване с тестове на още пациенти, които в близките ден-два ще бъдат приети, съобщи още секретарят на Общината.  -  В МБАЛ Ботевград има 23 легла в Ковид отделението. При необходимост те могат да бъдат увеличени, според думите на д-р Бегелейски, до 44 на брой, ако се налага“, допълни тя. 


„Докато през месеците януари и февруари имаше затишие, в последните няколко дни и в община Ботевград се забелязва увеличение на заразените с ковид. Според данни на Националната информационна система, от началото на март броят на заразените е около 40-42-ма души“, коментира г-жа Граматикова. 


От началото на пандемията общият брой  за заразените с ковид на територията на общината  е 903, излекувани са 719 души, починалите лица са 59.