На официална церемония в зала “Ботевград“ 50 абитуриенти бяха удостоени с почетна грамота “Отличен зрелостник на община Ботевград“. 41 от тях са възпитаници на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, 7 на ПГТМ “Христо Ботев“ и 2-ма на ТПГ “Стамен Панчев“. Освен почетна грамота, всеки зрелостник получи химикалка, на която е гравирано името му и книга с творчеството на Христо Ботев. 


Церемонията по награждаването откри секретарят на Община Ботевград Стефка Граматикова. Най-напред тя поздрави учителите на тези 50 девойки и младежи, постигнали високи успехи при завършването на средното си образование. 


“Скъпи млади хора, вие вече сте на прага на своя избор, за да продължите живота си напред по най-успешния начин, като сте постигнали отлични резултати при завършване на средното си образование. И ние всички се гордеем, защото вие сте бъдещето на община Ботевград и на България, каза в обръщението си към отличниците секретарят на Общината. –За поредна година ние имаме възможността да изразим своята морална подкрепа към вас със скромни подаръци, но със символно значение. Тази година през месец декември се навършват 90 години, откакто нашият град носи името на гениалния поет, революционер и публицист Христо Ботев. Затова част от нашия подарък е именно негова книга. За да си спомняте винаги патрона на града, от който сте тръгнали и в който се родени. Вътре има и нещо съвсем лично, малко, за всеки един от Вас, с Вашето име. По този начин изразяваме своето уважение за това, което се положили като усилие и труд, за да сте днес тук сред нас“, допълни тя. 


Кметът Иван Гавалюгов също отправи поздрав към младите хора за усилията, които са положили през годините, за труда, вярата, постоянството и за показаните знания, които на този етап се изразяват в отлични оценки и отлична диплома. 


“Сами знаете, че това не е гаранция за успешно бъдеще, но е една много добра основа, която показва Вашето старание през годините, показали сте необходимия обем знания, но най-важното нещо, в което вярвам, че тези резултати показват, е, че сте станали мислещи хора, хора, които могат да анализират и разсъждават, могат да правят връзки между знанията, които са получили. Оттук нататък предстои да надграждате и да реализирате всичко, което сте постигнали в обучителния процес през изминалите 12 учебни години. Вярвам, че всеки от Вас ще продължи своето образование във висша степен, било то в България или в чужбина, и ще намери своята успешна реализация в сферата, към която се е насочил. И силно се надявам, казвам го всеки път, когато връчваме тези награди, казвам го и на вас, че след време ще се завърнете в Ботевград и ще имате възможност да приложите вашите знания и умения, способности, талант за развитието на нашата община и на България“, каза кметът Гавалюгов в обръщението си към отличните зрелостници. Той им пожела успех в следващия етап на тяхното образование и “на добър час по пътя към най-интересната част от живота“. 


Иван Гавалюгов поздрави и техните учители, за това че са ги повели по пътя на знанието. Обърна се и с благодарност към родителите, които имат най-голяма заслуга за израстването на своите деца и за развитието им като личности. 


Церемонията завърши с почерпка за зрелостниците и техните учители.