Зам.-председателят на Дружеството на литературните творци от Ботевград „Стамен Панчев“ – Симеон Ангелов, е сред лауреатите на Шестнадесети национален поетичен конкурс „Жената – любима и майка“, организиран от Община Свиленград, Народно читалище „Просвета 1870“ – Свиленград и Съюза на българските писатели. Той се представи със стихотворението „Самодива“, което му донесе трето място. На първо и второ място са класирани съответно „Бяло момиче“ с автор Петя Иванова от Габрово и „Жива“ на София Милева от Хасково


В тазгодишното издание на поетичната надпревара участваха 393 творби на 190 автори от страната. Участниците бяха оценявани от тричленно жури под председателството на Боян Ангелов Иванов, който оглавява Съюза на българските писатели.


Името на Симеон Ангелов е сред финалистите на още един литературен конкурс – „Българска апева“, за стихотворение по правилата на новата поетична форма апева, която е  изключително близо до хайку по форма, структура, съдържание и семантика. Разликата е, че апева съдържа само 15 срички.


Сред финалистите на „Българска апева“ са още двама членове на Дружеството на литературните творци „Стамен Панчев“ – Светла Бенчева и Стаменка Димитрова. Одобрените стихове ще бъдат включени в антология, носеща името на конкурса. 


От ботевградската организация на поетите съобщиха още една хубава новина. След две седмици от печат ще излезе поетичната книга „Грехът на птиците“. Автори на сборника са Светла Бенчева и Симеон Ангелов. 


С разрешение на автора публикуваме стихотворението, класирано на трето място в тазгодишното издание на конкурса „Жената – любима и майка“: 


Самодива


По росните треви минаваш боса


и къпеш се под лунен водопад,


в косите пролетния мирис носиш,


а във очите – утринния хлад.


 


От самодивско изворче отпиваш,


а пролетта те сресва с цветове.


Със топъл дъх гората те обвива


и те понасят свежи ветрове.


 


А щом прева́ли нощната омая


под звуците на лунния рефрен


танцуваш и се стапяш във безкрая,


за да възкръснеш в следващия ден.


 


Красива, нежна и неповторима


на пролетния бал на цветовете!


Ти – само в сънищата зрима –


най-прелестното, най-желано цвете!!!


 


Симеон Ангелов