На 11.03.2020 г., съгласно чл.7, ал.2 от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, се проведе Отчет за дейността на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни – гр. Етрополе /МКБППМН/ за 2020 г. със следния дневен ред:
I. Отчет за дейността на МКБППМН през 2020 г.
1. Организационно състояние и дейност на комисията.
Докладва: Секретарят на МКБППМН.
2. Разглеждане на възпитателни дела и налагане на възпитателни мерки. Обществени възпитатели.
Докладва: Секретарят на МКБППМН.
3. Информация за дейността на ДПС.
Докладва: Инспекотор ДПС.
II. Избор на оперативно бюро /съгласно чл. 7, ал.1 от ЗБППМН/
III. Утвърждаване на обществени възпитатели за 2021 г.
    
На заседанието присъстваха: Станка Димитрова – Председател на Местната комисия и Заместник-кмет на Община Етрополе, Лазар Василев – Секретар на МКБППМН, Росица Иванова – Началник отдел „Образование, здравеопазване, социални дейности и туризъм“, Петко Петков – треньор и член на МК, Христо Андреев – Председател на читалищното настоятелство и член на МК, Даниела Панчева –  Началник О„ЗД" към Д"СП", Миглена Сиракова – Инспектор „ДПС“, Десислава Найденова – Директор на ПГ „Т. Пеев“, Иван Иванов – Директор на ОУ „Хр. Ботев“-гр. Етрополе, Мария Фердинандова – Директор на ОУ „Хр. Ботев“ – с. Лопян, Стоянка Гинчева – Директор на ОУ „Г. Бенковски“ – с. М. Искър, Надежда Димитрова – педагог и обществен възпитател, Бистра Александрова –  обществен възпитател, г Гл. инсп. Георги Стаменов – Началник РУ-Етрополе.
Заседанието бе открито от г-жа Станка Димитрова – Председател на МКБППМН. Госпожа Димитрова предложи за протоколчик на заседанието да бъде Росица Иванова.
Предложението бе прието единодушно от всички присъстващи в залата.
След  избирането на  протоколчик, г-жа Станка Димитрова представи дневния ред, който бе приет единодушно и се пристъпи към доклад по всяка точка:
По първа точка от дневния ред ”Организационно състояние и дейност на комисията. Контролна дейност на МК”, докладва г-н Лазар Василев – Секретар на МКБППМН:
През 2020 г. проведените дейности на екипите с представители на Местната комисия за БППМН на територията на Община Етрополе, са осъществени по Механизма за съвместна работа на институциите с цел обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст и недопускане на отпадане от образователната система.
В периода 15.09.2020г. – 30.11.2020г. са обработени общо 221 протоколи за посещение на адрес.
В началото на учебната година, спазвайки противоепидемичните мерки, са проведени срещи с ученици от 7 и 8 клас, на които представители на Местната комисия ги запознават с дейността на Местната комисия за БППМН и Детска педагогическа стая, разяснено е какво е противообществена проява и престъпление и какви са възпитателните мерки, които се налагат по Закона за борба с ППМН. Проведени са срещи  по безопасност на движението с по-малките ученици от 1 до 4 клас с активното участие на представители от пътна полиция при РУ- Етрополе. С цел превенция на наркотиците са проведени срещи с ученици от двете общежития на територията на Общината, в които участие взема и Началника на РУ-Етрополе, г-н Стаменов.
Г-н Василев сподели затрудненията, които са срещнали през цялата отчетна година, свързани с ограничителните противоепидемични мерки и преминаването към онлайн обучение на учениците. В тази връзка на проведено заседание с обществените възпитатели е взето решение за търсене на алтернативи и варианти за справяне с трудностите с цел достигане до младите хора, а именно чрез използване на възможностите, които предоставят социалните мрежи. В следствие на това решение вече е създадена страница на Местната комисия във Фейсбук, която споделя, че ще заработи до броени дни ефективно. Другото предложение, което е прието и по което се работи, е откриване на „Телефон на доверието“, който подрастващите ще могат да използват, като споделят за всичко, което ги вълнува.
Работи се активно по превенция на футболното хулиганство тъй като в града има трениращи ученици към футболна академия „Христо Стоичков“, като на срещите с младите хора от общината, тази тема е една от основно коментираните.
Във връзка с контролната дейност на комисията са извършени проверки относно контрола върху режима и условията на работа, установени за непълнолетните (чл. 10, ал. 1, буква „ж“ ЗБППМН), след които в Община Етрополе не са констатирани непълнолетни лица, наети на работа.
През отчетения период Местната комисия за БППМН съвместно с представители на РУ на МВР, ОЗД към Д“СП“, са извършили 3 проверки по питейните и увеселителните заведения, интернет-клубове и местата, където се събират млади хора, като са проверени над 17 обекта от общината. Санкционирани са 4 родители по Закона за закрила на детето за нарушения на вечерния час от техните деца. Относно участието на представители на Местната комисия за БППМН в съвместни обходи на мобилни групи с цел установяване на скитащи и просещи деца и в екипа по Координационния механизъм за взаимодействие при работа в случаи на деца в риск от насилие, за 2020г. има подаден 1 сигнал и съответно един случай на кризисна интервенция на екипа, по отношение на непълнолетно момиче.


По втора точка от дневния ред „Разглеждане на възпитателни дела и налагане на възпитателни мерки. Обществени възпитатели“, докладва Лазар Василев – Секретар на МКБППМН:
През 2020 г. в МКБППМН са получени общо  26 преписки за образуване на възпитателни дела. От тях 7 са от Районно управление – Етрополе и 19 от Районна прокуратура – Етрополе. Останали от предходната 2019г. са 3 на брой. Няма постъпили сигнали от длъжностни лица и граждани. Образувани и разгледани общо през годината са 24 възпитателни дела, като 2 от тях са прекратени и 3 са останали за разглеждане през януари 2021г.
Разгледаните 24 възпитателни дела са по отношение на 28 малолетни, всичките момчета и 11 непълнолетни, от които 2 момичета.
В 11 от случаите противоправните деяния са извършени в съучастие на двама и повече малолетни и непълнолетни, а по другите 13 възпитателни дела има само по един извършител.
За сравнение – през 2019 г. МК е разгледала 23 възпитателни дела по отношение на 21 малолетни, от които 7 момичета и 14 непълнолетни, от които 3 момичета, от получени общо 26 преписки. 
През 2020г. МКБППМН – Етрополе има 6 бр. обществени възпитатели, които общо са работили с 14 деца.
При 9 от случаите по време на възпитателния надзор през годината и след приключването му, непълнолетните не са извършили нова противообществена проява и се наблюдава положителна промяна в поведението им.


След представянето на отчета се премина към предложения, обсъждане и мнения по изложението на докладите:
Станка Димитрова-Заместник-кмет на Община Етрополе:
Г-жа Димитрова изказа адмирации за това, че въпреки усложнената обстановка в страната, възникнала заради COVID кризата, всички заедно са успели да поддържат доброто партньорство и сътрудничество. Поздрави ги за добрите идеи да използват социалните мрежи и „Телефон на доверието“ като средство за комуникация, които са добро решение имайки в предвид ситуацията, за да се достига до повече млади хора, които имат нужда от подкрепа. Може да се помисли и в посока на по- добро организиране на свободното време на децата под формата на спортни, туристически и други мероприятия, ангажиращи децата по време на ваканциите, което със сигурност ще има положителен ефект.
Гл. инсп. Георги Стаменов- Началник РУ- Етрополе:
Г-н Стаменов благодари на колегите за свършената работа, изказа възхищението си от факта, че успяват да поддържат добра комуникация с всички институции, което е и формулата на успеха, а също и за новите идеи, които вече са реализирани.
Петко Петков-член на МКБППМН:
Изказа мнение, че сериозния проблем е по отношение на родителите. Разказа от практиката си как децата са оставени на бабите и дядовците за отглеждане. Родителите често спорят и не съдействат в работата. Стремежът на всички нас е да се поддържа ред и децата да не извършат противообществени прояви.
Мария Фердинадова-Директор на ОУ „Хр. Ботев“-с. Лопян:
Изказа своята благодарност от подкрепата на Комисията, обществените възпитатели, РУ на МВР-Етрополе и ОДЗ към Д „СП“. Отчита, че агресията е основен проблем в училището и децата са изключително буйни. Изпитват трудности главно от факта, че няма  взаимодействие между учител-родител, което затруднява изключително много тяхната работа, въпреки непрекъснатите опити да ги ангажират в процеса на възпитание на техните деца.
Бистра Александрова- обществен възпитател:
Споделя своята идея, за организиране на конкурс за рисунка и фотоконкурс на тема: „Пролет е! Да посеем добро!“ с послание „Чистота, красота, доброта срещу агресията, насилието и омразата“. Предизвикателството е към учениците от началния курс за рисунка- 1-4 клас, а за средния курс- 5-8 клас, за фотография. Разясни целите на конкурса, които са свързани със стимулиране подрастващите към изразяване на отношение към красивото и доброто чрез елементи на изобразителното изкуство и фотографията.  Относно регламента и общите условия има и брошури, които ще се раздадат на директорите на училищата.


След изказаните мнения по отношение на Отчета, присъстващите гласуваха положително и Отчета на МКБППМН за 2020 г. се прие единодушно.
След което се премина 2 точка от дневния ред: „Избор на оперативно бюро“ съгласно  чл. 7, ал. 1 от ЗБППМН.
Г-жа Станка Димитрова докладва и съобщи предложението за състава, след което се премина към гласуване. Единодушно бе прието Оперативно бюро със следния състав:
1. Станка Димитрова-зам. кмет и председател на МКБППМН
2. Лазар Василев-секретар на МКБППМН
3. Миглена Сиракова – Инспектор ДПС
4. Росица Иванова –Началник отдел „Образование, здравеопазване, социални дейности и туризъм“
5. Даниела Панчева-началник О „ЗД“ към Д“СП“.


По точка трета от дневния ред: „Утвърждаване на обществени възпитатели за 2021 г.“
Станка Димитрова съобщи обществените възпитатели към момента и отправи предложението на гласуване. Предложението за обществени възпитатели за 2021 г. се прие единодушно в следния състав:
1. Росица Иванова
2. Надежда Димитрова
3. Лазар Василев
4. Силвия Николова
5. Бистра Александрова
6. Ирина Александрова
След изчерпване на точките от дневния ред, заседанието бе закрито от председателя на МКБППМН и Заместник-кмет на Община Етрополе г-жа Станка Димитрова.


Текст и снимка: Общината – без редакторска намеса