Както съобщиха централните медии вчера, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е отменила тримесечното отчитане на консумираната електроенергия, което бе въведено от компания ЧЕЗ за потребителите в Западна България.
Решението на регулатора важи и за останалите електроразпределителни дружества - EVN и E.ON, които също са възнамерявали да въведат дъргосрочното засичане на електромерите.
Тримесечното отчитане, което ЧЕЗ въведе преди няколко месеца, бе посрещнато негативно от повечето клиенти на компанията. Начинът на изчисляване на авансовото плащане и изравняването на третия месец доведе до подозрението, че клиентите кредитират компанията.
Мотивите на компанията за въвеждането на тримесечното отчитане са свързани с намаляване на разходите.
Според зам.-председателят на ДКЕВР Валентин Кирчев, основната причина за отпадане на тримесечното отчитане е недоверието на потребителите към този начин на изготвяне на сметките. В допълнение към казаното се добавя и мнението му, че е възможно след време да бъде въведен по-дълъг период на отчитане потреблението на електроенергия, но в момента обществената нагласа за това е отрицателна.
„Хоризонт”