След като вчера  пътят Ботевград -  Литаково бе затворен заради ремонта на моста над река Писана, хората в Литаково трябва да изминават двойно повече  километри, за да стигнат до Ботевград по обиколния маршрут през Гурково и Новачене. Дупките по най-краткия маршрут все още не са запълнени и това провокира протеста на жителите на селото. Днес те се събраха пред  сградата на кметството.  


"Имаше десет дни хубаво време, защо първо не се запълниха дупките на обиколния, а после да затварят основния ни път до града?” – питаха хората. Те се оплакаха, че строителните работи в селото текат много бавно. „По моста над река Боговина, който бе затворен още миналата седмица, не се работи нищо. Няколко души само метат праха с едни метли” – коментира една от протестиращите. Друг зададе въпрос защо никъде няма поставена информационна табела кой извършва ремонта, какви са сроковете и на каква стойност е. Няма и достатъчно табели, които да показват кои са обходните маршрути в селото, оплакаха се хора, които имат вили в Литаково, но не познават добре всички улици в селото.


На протеста присъства представител на фирмата-строител „МБ Лот 2 2019”, който заяви, че в близките дни ще бъдат поставени информационни и указателни табели. Обясни, че са започнали ремонта по-бързо, защото имат кратки срокове – само три месеца, за да рехабилитират целия участък от Ботевград до Ребърково, който е 34 километра. А специално за бездействието при ремонта на моста над река Боговина съобщи, че се налага да бъде преместен електопровод. На въпрос това не е ли било отразено в проекта, по който работят – представителят на фирмата бе категоричен, че е не било отразено и впоследствие разбрали за него.


Днес строителите скъсаха и оптичен кабел в района на моста над Писана и оставиха Новачене без кабелна телевизия и интернет.
„Трябва да имаме търпение, след ремонта на пътя в Литаково ще се случат и други хубави неща. Допълнително ще бъде изградена канализация и подменен водоровода по главната улица” – заяви кметът Пешо Млаеднов пред протестиращите.
От фирмата изпълнител, заявиха, че заради лошото време днес не са започнали изкърпването на обходния маршрут, но от утре сутринта започват.