България е на второ място в ЕС по смъртност и на трето място на Балканите


България излиза от третата вълна. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Към днешна дата няма нито една област в червено. Постигнахме го благодарение на това, че през цялото време ни водеше разума, интелекта на експертите и дисциплината. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.


По думите му, България скоро ще се превърне в пример за постигане на резултати, каквито не могат да бъдат постигнати в много европейски страни.


"Искам да благодаря на всички българи, които се довериха на гласа на науката и не послушаха гласа на популизма. На тези, които вярваха, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да отидеш на масово събитие", допълни здравният министър в оставка. 


Проф. Ангелов каза още, че се наблюдава по-тежко протичане на заболяването по време на третата вълна. 


На национална база 61 процента от леглата за неинтензивно лечение са заети, а процентът на заетите в реанимациите е 65 на сто. 


"Постигнахме много с целенасочена политика, но за да удържим постигнатото има две задължителни условия - да продължим и да запазим темпа на ваксинация. За целта днес в 12 часа ще направим ваксинационен щаб - какво правим с ваксината на "Янсен" и можем ли да си позволим на зелени коридори и пета фаза, ако оставим възрастните хора и тези с хронични заболявания да се ваксинират от личните лекари. Второто задължително условие е спазването на противоепидемичните мерки. Всичко онова, което трябва да бъде запазено, а не да се водим от радостта от постигнатите резултати", коментира здравният министър в оставка.


По думите му, най-много тежат загубените човешки животи, които не са забравени. Според проф. Ангелов противоепидемичните мерки ще трябва да се спазват още два месеца, защото всичко зависи от темпа на ваксинация.


Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че средната 14-дневната заболеваемост е 460 на 100 000 души. Това ни отрежда 14-то място в ЕС и пето място на Балканите. 


По отношение на средната смъртност за същия период България е на второ място в ЕС след Унгария и на трето място на Балканите. 


"Радостното за мен е, че все още кривата на заболеваемостта стръмно спада, но по-радостното е, че я последва кривата на смъртността и хоспитализираните. Най-глупавото е да опропастим тези резултати", категоричен бе доц. Кунчев. 


Началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски предупреди, че здравната система може да бъде претоварена за по-кратък период след настъпващите празници.


"Бдителността трябва да бъде повишена, нищо не е свършило. През летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше с големи размери. Затова не трябва да се успокояваме с това, че идва лято. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Има няколко държави, които специално ги следя за себе си, защото искам да имам сламка надежда. Това са Сингапур, Тайван, Нова Зеландия, Австралия, които не допуснаха разпространението на коронавируса. И това е най-правилната тактика. Но това е пропусната възможност за нас. А новата възможност е ваксинация и Израел е примерът", каза проф. Мутафчийски.