Проектът на АПИ лишава над 2000 човека от достъп до  главния път


Над 2000 души са оставени без пряк достъп до новия високоскоростен път Мездра – Ботевград, според проекта на Агенция „Пътна инфраструктура“. Жителите на с. Скравена, община Ботевград, излизат на протест срещу премахването на пътния възел, свързващ селото и вилната зона с главния път, който се строи в момента.  Те ще изразят своето недоволство в неделя, 18-ти април в 10:30 ч. до изграждащото се трасе, което пресича пътя към манастира „Св. Николай“.


Първоначалният проект на АПИ предвижда свързващи кръгови кръстовища при всички населени места по дължината на отсечката Ботевград – Мездра. След поправка на проекта обаче кръговите кръстовища са заменени с пътен възел – детелина, като този при с. Скравена е премахнат. Скандалното решение на Агенция „Пътна инфраструктура“ лишава над 2000 жители на селото и вилната зона от пряк достъп до главния път, нанасяйки щети в икономически и социален план. Село Скравена е единственото населено място по дължината на скоростния път, към което проектът не предвижда директно отклонение.


На 27 март организаторите на протеста – инициативен комитет на с. Скравена и Здравко Лесичков, председател на УС на Туристическа кооперация „БТС Аемон“ – са внесли писма-жалби до всички държавни институции, които имат отношение по темата. Писма с подробно описание на казуса и приложени подписи на над 500 жители на с. Скравена, които подкрепят каузата за изграждане на пътен възел, са изпратени до министър-председателя Бойко Борисов, Марияна Николова, министър на туризма, Георги Терзийски, изпълнителен директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ и до Илиан Тодоров, областен управител на Софийска област. 


Според членовете на инициативния комитет, каузата засяга не само тях, но и бъдещето на децата на целия район. 


Това не е протест срещу нещо, това е гражданско настояване да бъдем чути, да получим достъп до пътя, който уж се прави за доброто на хората и за развиване на региона. В момента ние сякаш не съществуваме на картата. Нашите деца са лишени от обещанието за по-добро бъдеще,“ сподели Здравко Лесичков и допълни, че стотици хора от Скравена пътуват всеки ден до Ботевград за работа, а околията имат потенциал да се превърнат в атрактивна дестинация за почивка на хората от града, което допълнително ще допринесе за икономическото развитие на селото. 


Своята писмена подкрепа към искането за изграждане на пътния възел към Скравена изразиха и от: Българския туристически съюз; община Ботевград, отец Петър, председател на църковното настоятелство на храм „Св. св. Козма и Дамян“, с. Скравена; Народно читалище „19 февруари 1906“, с. Скравена; Дружество „Архитектурно наследство“ към Съюза на архитектите в България; Земеделска кооперация „Баткун“ ДЗЗД, с. Скравена.


Към текста публикуваме видео с откъси от изяви на министър-председателя г-н Бойко Борисов, в които той заявява категорично, че всички населени места по дължината на отсечката Ботевград - Мездра ще имат свързващ пътен възел.