По повод намерението на хора от селото да протестират в неделя, че липсва връзка на селото със строящия се скоростен път Ботевград- Мездра, кметът на Скравена Методи Драганов направи следното изявление: 


Не съм  против протестите, но нека да се изясним. През 2013 година имаше обществено обсъждане на проекта на скоростния път и тогава жителите на Скравена бяха против изграждането на пътен възел  в района под вилната зона, близо да базата на фирма „Стрелец”.  Така беше предвидено в първоначалния проект.  Тогавашният кмет Иван Иванов възрази официално, което е записано и в протокола на общественото обсъждане, че  това ще затрудни жителите на Скравена. Старият път до Ботевград се затваряше, а единствената връзка с града ставаше скоростният път с пътен възел до вилната зона. „Ежедневно по маршрута Ботевград-Скравена пътуват около 500 работници и 120 ученици и ако проектът се реализира в този вид, пътят им ще се увеличи с 3 км във всяка посока. А това означава и че ще се оскъпи” – изтъква тогава бившият кмет и това е записано в протокола. Предложението, около което се обединяват всички участници в общественото обсъждане през 2013 г., е пътният възел за Скравена да бъде проектиран в местността Чуклето, а старият път Ботевград-Скравена да си остане. Според мен това е и най-добрият вариант за селото.


Това, за което мога да подкрепя протеста, е да се настоява за лека отбивка на скоростния път при манастира и тя да се включва към сега съществуващия път за историческия обект. Това би удовлетворило желанията на хората. Но да  искаме да върнем проекта в старото положение, мисля, че просто няма как да стане.


А иначе в землището на Скравена са предвидени надлез за преминаване на  селскостопанска техника близо до бившeто ТКЗС, надлез за вилната зона и още един за Асфалтовата база. Така че да се говори, че Скравена е откъсната от скоростния път, просто не е вярно.