Правителството ще продължи да изпълнява задълженията си до избиране на нов Министерски съвет


На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на Република България министър-председателят Бойко Борисов подаде пред новоизбраното 45-о Народно събрание оставка на ръководения от него Министерски съвет.


Писмото на премиера Борисов, с което подава оставката на кабинета, беше депозирано днес до председателя на Народното събрание чрез деловодствата на двете институции.


В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението.


Информацията за депозираната оставка съобщи водещата първото официално заседание на парламента Мика Зайкова. Новината беше бурно аплодирана от народните представители.


Това или е срам пред народа и пред вас - да дойдат тук и да си подадат оставката, или е пренебрежение към тази институция. Все пак, сме парламентарна република, допълни от своя страна Мика Зайкова.


След това парламентът прие оставката.


Припомняме, че премиерът в оставка Борисов се отказа и от депутатско място. 


Вчера Бойко Борисов обяви на извънреден брифинг кандидатът за премиер, издигнат от партия ГЕРБ - Даниел Митов. За председател на Народното събрание Борисов предложи Цвета Караянчева. Председател на парламентарната група ГЕРБ/СДС ще е Десислава Атанасова, заместници - Румен Христов /СДС/, Александър Ненков и Тома Биков от ГЕРБ, а Евгения Алексеева ще е секретар на групата.