"За нас не е нормално да правим безпринципна коалиция", заяви номинираната за премиер


Номинираната за премиер от "Има такъв народ" световна шампионка по шахмат Антоанета Стефанова получи от президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет и веднага го върна, както вече обяви, че ще се случи лидерът на партията Слави Трифонов. 


"Г-н президент, ние от ИТН ясно заявихме, че няма да влезем в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме обещанието си. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова връщаме мандата", заяви Стефанова.


"В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото такова не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия. Обществото ни от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес, не по-малко важна е и устойчивостта в социално-икономическата политика в условията на к риза, в тази връзка са особено важни някои решения и те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс", каза Радев.


По думите му липсва най-важното - правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава пенсионерите, гражданите и бизнеса от подкрепа в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство. 


"Смятам, че вашата парламентарна група е съпричастна към тези важни теми и съм готов да обсъдим вашата позиция по тях. Заповядайте", обърна се в края на живото излъчване във Фейсбук президентът към представителите на партията.


Конституцията дава право на държавния глава да прецени на коя политическа сила да връчи третия мандат, като не е задължително това да е третата по големина. Той има срок от 7 дни за това.