Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети днес ОУ „Никола Й. Вапцаров” в Ботевград. Той, Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието  - София регион, Петя Кочкова - директор на учебното заведение, прерязаха лентата на нов иновативен STEM център - нови дигитални кабинети „Физика“, „Химия“ и „Биология“. С


Сред официалните гости бяха още Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград, общински съветници в ОбС, директори на училища в софийска област и общината и други.


Събитието започна с кратка програма, подготвена от ученици и представена в двора на учебното заведение. 


Официалната част бе открита от Петя Кочкова, която благодари на всички гости за отделеното време и споделените емоции в този празничен за училището ден.


От своя страна министър Вълчев поздрави целия педагогически колектив на учебното заведение за резултатите, които показват. „Всички учители са допринесли, малко или много, за тези резултати. Училището се развива добре, то има своето място в системата на образованието в България.“ – каза още Вълчев.


Преди да разгледат новите кабинети, част от официалните гости посадиха по едно дърво в двора на училището. 


Проектът за създаването на иновативния STEM център в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ е защитен пред МОН. Той е на стойност 226 438 лв. и заема обща площ от 260 квадратни метра – 3 кабинета и общи части.


Техниката ще се ползва както от учениците, така и от учителите при тяхната подготовка.


Кабинетите са с нова мебелировка и нови цветови интериорни решения. Също така трите стаи разполагат и с zSpace® Laptop - лаптопи за виртуална и добавена (VR/AR) реалност.


Технологията на zSpace® разполага с над 30 уникални патента, разпространена е в над 500 училища по цял свят. С тях учениците могат да правят дисекции на животни, да провеждат опити по химия и биология в напълно безопасна и максимално доближаваща се до реалността работна среда. 


На откриването бяха проведени интегрирани кратки уроци пред официалните гости на събитието.