Да бъде предоставено самостоятелно помещение - общинска собственост, на шахматен клуб „Балканъ“ за подготовка, обучение и тренировка на състезателите. Докладна записка с това предложение е внесена за обсъждане в Общински съвет – Ботевград. Искането идва от Галин Иванов - треньор на шахматния клуб. До този момент подготовката, тренировките, творческите дейности и инициативи се провеждат в пенсионерски клуб „Светлина“ три дни в седмицата, става ясно от внесеното заявление в общинската администрация.


Помещението, което ще бъде предоставено, е с полезна площ от 34 кв. м. То представлява част от самостоятелен обект с предназначение жилище, апартамент, за други обществени дейности, който се намира на ул. „Гурко“ №1, етаж 2 – над „City club”.


За да бъде взето решение за учредяване право на ползване на шахматен клуб „Балканъ“ върху общинския имот, следва първо Програмата за управление и разпореждане с имотите - общинска собственост, да се актуализира. Предложението ще бъде гласувано от общинските съветници на предстоящата редовна сесия, която ще се състои на 29 април.


„Като треньор на клуба съм горд с успехите на нашите състезатели.“ - пише в заявлението до общината Галин Иванов. Шахматен клуб „Балканъ“ е създаден преди 2 години. За това време са проведени 3 състезания с над 200 участници в различни възрастови групи. На шахматния турнир с над 80 участници, включително и от националния отбор, състоял се през месец октомври 2020 година в Самоков, състезателите на ШК „Балканъ“ постигнаха следните резултати: Елица Якимова (15 г.) - 1 точка, Борислав Вълков - 2 точки, Борис Борисов - 3 точки, а Галин Иванов постигна отличен за такъв турнир резултат от 4 точки.


На отбора предстои наситена турнирна програма през месец май. До него са отправени покани за участия в редица международни турнири. Сигурните надпревари, в които ще се включи, са в Панагюрище, на 8 и 9 май - класически шах, и на 15 май в София - ускорен шах. Столичният турнир - Accedia Masters, ще бъде най-грандиозното и мащабно шахматно мероприятие, организирано в България през тази година. Участие са заявили над 230 шахматисти от 10 европейски страни. Ще присъстват гросмайстори и майстори от Русия, Испания, Дания, Македония, както и почти целият национален отбор на България. Ботевград ще бъде представен от Галин Иванов, поставен под №90, Борис Борисов - №123, и Елица Якимова под №198, която получи от организаторите на турнира специален Уайлд кард за участие. Партиите ще се провеждат в девет кръга, като контролата е 10 минути на човек.